Siden 1994 har CLAY Keramikmuseum Danmark holdt til i Grimmerhus. Museets samlinger omfatter 240 års keramik og porcelæn samt moderne kunstkeramik. I forgrunden ses Peter Brandes’ 468 cm høje Isak-vasen i skulpturparken med udsigt til Lillebælt.
.

Middelfart Kommune er først og fremmest kendt for CLAY Keramikmuseum Danmark, der i 1994 blev etableret på initiativ af keramikergruppen Clay Today som Danmarks Keramikmuseum Grimmerhus. På det tidspunkt var museet Nordens første specialmuseum for keramik, og i dag er det Nordens største museum for keramisk kunst, kunsthåndværk og design. Det skyldes ikke mindst donationen i 2010 af den historiske samling fra Royal Copenhagen, der rummer alt fra musselmalet porcelæn til Frederik 6.s dessertstel. Samlingen repræsenterer 240 års keramisk fremstilling på de hæderkronede danske fabrikker: Den Kongelige Porcelainsfabrik, Bing og Grøndahl samt Aluminia. Museet rummer derudover også en omfattende samling af moderne dansk og international keramik af høj kunstnerisk kvalitet.

Museet har til huse i det gamle enkesæde Grimmerhus, smukt placeret med en omkringliggende skulpturpark på kanten af Lillebælt. Ved den takkede gavl af Grimmerhus står Peter Brandes’ imponerende værk Isakvasen. Den blev oprindelig udført til verdensudstillingen i Sevilla i 1992, hvor den med sine 468 cm skabte stor opmærksomhed som verdens hidtil største krukke.

Grimmerhus, der blev opført i 1857 som aftægtsbolig til den nærliggende herregård Hindsgavl, er tegnet af tidens store arkitekt, J.D. Herholdt. Med sin historicistiske stil er Grimmerhus et imponerende stykke arkitektur, der i 1993 blev fredet som et velbevaret eksempel på det allerførste villabyggeri i Danmark. I perioden 2013‑15 blev museet med stor nænsomhed udbygget og ved indvielsen af tilbygningen, tegnet af Kjaer & Richter A/S, fik museet sit nuværende navn som en hyldest til keramikergruppen Clay Today.

Videre læsning

Læs mere om Billedkunst i Middelfart Kommune

Se alle artikler om Billedkunst