Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum med den runde bygning med Carl- Henning Pedersens 90 m lange keramiske frise blev indviet i 1976. I 1993 tilføjedes det tresidede prisme, der er bemalet på alle tre sider, både på glas på en af siderne og på keramiske fliser på de resterende to sider.
.

I Birk Centerpark ligger Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum. Igennem længere tid havde der været forhandlinger om en bygning i København til Carl-Henning Pedersens store samling af egne værker, som han havde tilbudt at donere til et enkeltmandsmuseum. Som med HEART spillede Aage Damgaard en rolle i kulissen og fik på den ene side overbevist kunstneren om, at Herning var Jordens centrum, og på den anden side overtalt politikerne til at placere et museum for det kendte kunstnerpar i Herning. I 1976 blev C.F. Møllers museumsbygning indviet.

Som sin nabo, Angligården, er Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum formet som en cirkel udsmykket med en keramisk frise udført af Carl-Henning Pedersen selv. I 1993 blev den cirkulære bygning suppleret med en udvidelse, ligeledes tegnet af C.F. Møller, i form af en pyramidelignende, delvis bemalet glasstruktur, som rager op mod himlen og kan ses som Carl-Henning Pedersens hyldest til Else Alfelt, der ofte fabulerede over prismeagtige bjergtinder i sine malerier. Den cirkelformede og den pyramideformede bygning blev i 2003 suppleret af en obelisk i rundkørslen, der fører ind til museet og reklamerer for det som et udråbstegn.

Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum rummer flere end 6.000 værker af de to kunstnere, Carl-Henning Pedersen og Else Alfelt, der har givet navn til museet. Museet viser regelmæssigt særudstillinger med billedkunstnere, der er beslægtet med de to kunstnere.

Videre læsning

Læs mere om billedkunst i Herning Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Billedkunst