I et område på grænsen mellem Valby, Frederiksberg og Vesterbro har bryggerigruppen Carlsberg haft hjemsted siden 1847. Efter at bryggeriet har flyttet sin produktion herfra, er der blevet lavet en helhedsplan for Carlsberg Byen, et 30 ha stort område, der rummer butikker, uddannelsesinstitutioner og forskellige typer lejlighedskomplekser. Foto fra 2019.
.

Det er ikke mange år siden, at Carlsberg var en af de største industrivirksomheder i Københavns Kommune. Omkring 1970 toppede beskæftigelsen i Valby og på Vesterbro med ca. 5.000 medarbejdere, men siden 2008 har kun koncernens globale hovedsæde og et besøgscenter med et mikrobryggeri været tilbage i kommunen, og de tidligere bryggeriarealer er ved at blive omdannet til et område med omkring 3.000 boliger.

Hovedsædet for verdens tredjestørste bryggeri flyttede i 2020 til et nybygget hus i Carlsberg Byen. Herfra styres den verdensomspændende koncern med over 40.000 ansatte, der i 2019 bryggede 112 mio. hektoliter øl på 75 bryggerier i 30 lande og skabte en omsætning på over 65 mia. kr. Til de nye bygninger er knyttet ca. 700 medarbejdere, mens forskningscenteret ved siden af har ca. 100 medarbejdere.

I 2019 lå 95 % af salg og produktion uden for Danmark. Carlsbergs store danske bryggeri er i Fredericia, og i alt beskæftiger Carlsberg Danmark ca. 1.500 medarbejdere (2019).

Carlsberg blev stiftet i 1847 af brygger J.C. Jacobsen, der opførte et nyt bryggeri på Valby Bakke. Virksomhedens internationalisering begyndte for alvor i slutningen af 1960’erne med etablering af det første bryggeri uden for Danmark. I 1970 fusionerede Carlsberg og Tuborg. Herefter gik det stærkt med at etablere sig i udlandet og øge eksporten fra Danmark, og især udviklede England sig til et af koncernens vigtigste markeder.

Et nyt stort spring blevet taget i 2008, da Carlsberg og hollandske Heineken købte hver sin del af bryggeriet Scottish & Newcastle. Carlsberg overtog det engelske bryggeris aktiviteter i bl.a. Rusland, Frankrig og Grækenland. Carlsbergs datterselskab Baltika Breweries er Ruslands største bryggeri med en markedsandel på tæt ved 27 %. Desuden er Carlsberg godt repræsenteret i både Vest- og Østeuropa og Asien. I Europa er Carlsberg markedsleder i bl.a. Norden, Schweiz og Portugal. Carlsberg står bag en lang række lokale mærker: I Rusland drikker man Baltika, i Tyskland er det Holsten, i Frankrig Kronenbourg og i Cambodia Angkor. Samlet har Carlsberg omkring 140 forskellige ølmærker.

Hovedaktionær i Carlsberg A/S er fortsat Carlsbergfondet, der ejer ca. 30 % af A-aktierne, men har omkring 75 % af stemmerne, da fondets A-aktier har 20 stemmer mod B-aktiernes to stemmer. Carlsbergfondet blev stiftet i 1876 af bryggeriets grundlægger, J.C. Jacobsen, og er dermed en af verdens ældste erhvervsdrivende fonde. Samtidig bestemte J.C. Jacobsen, at fondets bestyrelse skulle udpeges af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Bestyrelsesmedlemmerne i Carlsberg A/S har igennem tiderne bestået af professorer suppleret med personer med en international erhvervserfaring. Til Carlsbergfondets aktiviteter hører også Ny Carlsbergfondet, Tuborgfondet, Det Nationalhistoriske Museum samt Carlsberg Laboratorium. Mens Carlsbergfondet støtter forskningen med over 400 mio. kr. årligt, støtter Ny Carlsbergfondet kunst og driver kunstmuseet Ny Carlsberg Glyptotek, og Tuborgfondet har fokus på at støtte unges fællesskaber.

Videre læsning

Læs mere om industri i København

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked