toppen af dæmning set fra vest mod øst
.
toppen af dæmning set fra øst mod vest
.
dæmning set fra sydøst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4112103
Sted- og lokalitetsnummer
230101-327
Anlæg
Dæmning (uspecificeret), Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dæmning/laksefang. 35 m lang, 7 m bred og 1,25 m høj, orienteret omtrent VNV-ØSØ, i statsskoven, ØSØ for bækken. Rundt om ØSØ-enden går en omløbskanal, 3 m bred og 0,75 m dyb. Kanalen er ca 20 m lang og bøjer i en ret vinkel rundt om enden af dæmningen. 6 m fra vandløbet, på VNV-siden (uden for statsskovens areal) ses yderligere 6 m af dæmningen. Der er et 11 m gab mellem de to stykker dæmning, hvor såvel bækken som fredskovsdiget passerer. Træbevokset. I mellemaldrende løvskov. Nov. 2004: Fortidsmindet er ikke meddelt til den private ejer, så det er kun den del af fortidsmindet, der ligger i statsskov, som er beskyttet som fortidsminde.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterDæmning, uspecificeret
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Dæmning

Dæmninger er aflange jordvolde primært fra middelalderen og nyere tid (1050 e.v.t.-i dag) og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er vej- og jernbanedæmninger over lavereliggende eller våde områder, dæmninger i forbindelse med landvindingsanlæg og til beskyttelse mod oversvømmelser samt dæmninger i tilknytning til middelalderens borge. Desuden er mange dæmninger anlagt for at opstemme vandløb i forbindelse med mølledrift. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links