Støbehal i De Smithske Jernstøberier og Maskinværksteder. Arbejdet med at støbe foregik endnu ved håndkraft. Udateret foto.
.

DESMI A/S regnes for at være Danmarks ældste eksisterende aktive aktieselskab. Virksomheden blev grundlagt i 1834 i Aalborg af Henning Smith under navnet De Smithske Jernstøberier og Maskinværksteder. Virksomheden blev i 1875 omdannet til et aktieselskab med nummeret 538.

Virksomheden begyndte som et støberi og støbte bl.a. kirkeklokker helt frem til 1970. Maskinvirksomheden producerede dampmaskiner, pumper, dele til gearkasser og meget andet. I slutningen af 1970’erne kom et nyt forretningsområde til: bekæmpelse af olieudslip til havs. I 1993 erhvervede DESMI selskabet Thrige Pumper fra Thrige Titan A/S i Odense. Det blev begyndelsen på et forløb, der i 2003 førte til en ny globaliseringsstrategi og en omdannelse af DESMI A/S til et selskab, hvor hovedaktiviteten er udvikling, fremstilling, salg og service af pumper og pumpesystemer inden for fem hovedområder.

DESMI A/S er en global virksomhed med hovedsæde i Nørresundby og har desuden afdelinger i Odense, Kolding, Aarhus og København samt datterselskaber og kontorer på i alt 30 lokationer i 17 lande. Pumpesystemerne sælges i flere end 100 lande. Virksomhedens ledende medarbejdere har gradvis overtaget ejerskabet af DESMI, som i 2016 havde 675 ansatte.

Videre læsning

Læs mere om Erhverv og arbejdsmarked i Aalborg Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked