Bornholms Tidende er det eneste dagblad, der dækker Bornholm fra Bornholm. Avisen blev grundlagt i 1866. På billedet ses avisens redaktionsbygning i Rønne
.

Antallet af dagblade var i 2020 mere overskueligt end nogensinde i de foregående 170 år. Fusioner og lukninger havde reduceret antallet af titler til 31, hvoraf otte kunne karakteriseres som landsdækkende i den forstand, at de blev solgt og distribueret over hele landet. Det var dog ikke ensbetydende med, at de også redaktionelt dækkede hele landet. Det største dagblad, dvs. mest læste, BT (523.000 ugentlige læsere i 2019), blev fra 2019 omlagt til trafikavis i København og Aarhus. Berlingske (319.000 ugentlige læsere) definerer sig som en avis fortrinsvis til København og Nordsjælland, og Politiken (522.000 ugentlige læsere) dækkede ligeledes fortrinsvis hovedstaden. Som egentlig redaktionelt landsdækkende kunne derfor regnes erhvervsavisen Børsen (224.000), tabloidavisen Ekstra Bladet (275.000) og Jyllands-Posten (374.000), der som den eneste havde hovedredaktion uden for hovedstaden, samt nicheaviserne Information (175.000) og Kristeligt Dagblad (207.000) og den lille specialavis for byggebranchen, Licitationen (23.000). Den ugentlige Weekendavisen (200.000) var ligeledes landsdækkende.

I store dele af Midtjylland, Sydjylland og på Fyn samt i Helsingør udkom dog endnu et dagblad, der principielt dækkede hele landet. Avisen Danmark leveredes som tillæg til 14 provinsaviser fra Jysk-Fynske Medier hver dag. Det samlede ugentlige læsertal i 2020 udgjorde 641.000, og Avisen Danmark var dermed landets mest læste betalte dagblad, men fremstod ikke som en selvstændig titel, der kunne købes i kiosken.

De fleste dagblade blev i begyndelsen af årtusindet samlet i stadig større koncerner. Med sine 15 dagblade toppede Jysk Fynske Medier, mens Sjællandske Medier udgav fire dagblade, og JP/Politikens Hus tegnede sig for tre. Også Mediehuset Herning Folkeblad udgav tre i hhv. Herning, Silkeborg og Skive, efter at mediehuset i 2020 overtog det indtil da selvstændige Skive Folkeblad. Berlingske Media udgav to samt den ugentlige Weekendavisen. De selvstændigt og lokalt ejede dagblade var herefter kun Nordjyske Stiftstidende, Lolland-Falsters Folketidende og Bornholms Tidende. Denne konsolidering prægede også markedet for de gratis ugeaviser, hvor langt de fleste var ejet af de tre største mediekoncerner. Mellem 2010 og 2020 forsvandt 25 % af dagbladsredaktionerne og 25 % af ugeaviserne.

I takt med internettets udbredelse og den kendsgerning, at hovedparten af de afgørende reklamebudgetter flyttede fra printmedierne til internetmedierne, har dagbladene i varierende grad satset på nettet i stedet for papiravisen. To dagblade, Kjerteminde Avis og Der Nordschleswiger, har helt opgivet papiret og udkommer nu kun som netaviser. Også BT omlagde i 2018 bt.dk til et medie målrettet brug på smartphonen, som i løbet af to år gjorde det til landets mest brugte digitale medie med 515,7 mio. sidevisninger i august 2020, tæt fulgt af Ekstra Bladetsmobilapp og eb.dk. Målt på unikke brugere var dr.dk og tv2.dk dog større med hver omkring 3,4 mio. efterfulgt af bt.dk med omkring 3 mio. unikke brugere. Samlet er forbruget af dagbladenes og public service-stationernes journalistik således øget med digitaliseringen.

Videre læsning

Læs mere om Danmarks kultur og trossamfund

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om medier