Grønlandske unge søgte i stigende tal til danske uddannelser og lærepladser i 1950’erne og 1960’erne, og behovet for mødesteder uden for København opstod. I 1972 blev Det Grønlandske Hus oprettet som en selvejende institution på fundamentet af en lokal forening, Kajak, i en lejlighed på Sønder Allé i Aarhus. Aarhus Kommune og Århus Amt indtrådte herefter i bestyrelsen. Grønlandsministeriet var den største bidragyder, fra 1979 overtaget af Grønlands Selvstyre.

I 1976 blev institutionen flyttet til den tidligere diakonskole på Dalgas Avenue, ejet af Aarhus Kommune. Huset kom til at rumme bosted for lærlinge og elever fra Grønland og blev socialt samlingssted for Den Grønlandske Forening.

I takt med udviklingen af Hjemmestyrets egne undervisningstilbud rejste færre lærlinge til Danmark, og Det Grønlandske Hus blev derfor i stigende grad et mødested for foreninger, virksomheder og studerende på efter- og højskoler og videregående uddannelser samt ramme om fejring af højtider.

Huset rummer en åben social rådgivning for herboende grønlændere og adgang til information for danske myndigheder om grønlandske forhold. Der er omtrent 225 grønlandske studerende i Region Midtjylland, og de kan her modtage studie- og uddannelsesvejledning. En række studieadministrative opgaver udføres i huset for Grønlands Selvstyre. Der er også et kollegium for studerende tilknyttet huset, der tillige rummer en butik med grønlandske specialiteter. Husets drift betales i dag især af Grønlands Selvstyre med bidrag fra kommune og stat.

Videre læsning

Læs mere om Foreninger og frivillige i Aarhus Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige