Druerne til RÖS-vinene vokser på Røsnæs’ sydvendte kalkholdige skrænter, hvor jordbundsforholdene og det kølige, men solrige klima skaber gunstige dyrkningsforhold.
.

I marts 2007 købte landmanden Tom Christensen Dyrehøjgård på Røsnæs. En nabo fortalte ham, at et studie havde vist, at gårdens sydvendte skråninger var ideelle til vindyrkning, bl.a. fordi klimaet på Røsnæs hører til det tørreste og mest solrige i Danmark. Den udfordring ville Tom Christensen gerne tage op, så han tog til Freiburg og købte de første 4.000 vinstokke, der blev plantet i 2008.

Sammen med sin søster Betina Newberry har han siden udvidet og udviklet vingården, der i 2021 er Danmarks største med over 40.000 stokke på 10 ha. 75 % af druerne er grønne, hvor sorten Solaris er den største. Den har vist sig mest velegnet til at udtrykke det særlige danske Røsnæs-egnspræg med friske, frugtige og sprøde vine. De øvrige 25 % er fordelt på over en halv snes forskellige rødvinssorter.

I 2010 etableredes et mikrodestilleri, som gav mulighed for at udnytte restprodukterne fra vinproduktionen, og her laves der frugtbrændevin, gin, whisky, dram og bitter. Al vin og spiritus fra Dyrehøj Vingaard markedsføres under navnet RÖS, der henviser til stedets beliggenhed på Røsnæs: RÖS Solaris, RÖS Muscaris, RÖS Johanniter osv. Siden begyndelsen af 2010’erne har Dyrehøj Vingaard også haft indtægter fra andre danske vinavlere, der får deres druer vinificeret og omsat til mousserende vin og spiritus.

Med gårdbutikkens omsætning, café, vinbar og vinsmagninger, kombineret med webshop og salg til restauranter, er Tom Christensens vingård blevet til et erhverv i »Vinlandet Røsnæs«.

Røsnæs og omegn rummer også tre andre vingårde: Barfod Vin, Røsnæs Vingård og STUB Vingaard.

Videre læsning

Læs mere om Erhverv og arbejdsmarked i Kalundborg Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked