Hovedbygningen på Ebberødgård fra 1892 og bagved vandtårnet fra 1920 udført af arkitekt Johannes Magdahl Nielsen. Foto fra 1920’erne.
.

Ved det forfaldne landsted Ebberødgård i Rude Skov, som i 1661 var blevet skænket til biskop Hans Svane af Frederik 3., anlagde den private institution Gamle Bakkehus i 1892 et nyt arbejds- og plejehjem som den første store institution under den daværende åndssvageforsorg. Bebyggelsen fremtræder som andre institutionsbyggerier fra samtiden i traditionelle materialer og med en stram bebyggelsesstruktur, kvaliteter, som kan genfindes den dag i dag

Nye bygninger blev anlagt i 1920’erne, 1950’erne og 1960’erne. Institutionen havde også en begravelsesplads og et lille kapel. I 1930’erne boede op til 1.200 mennesker på Ebberødgård. I 1975 blev institutionen kritiseret for vanrøgt i en rapport fra ombudsmanden, og fem år senere blev Ebberødgård overtaget af Frederiksborg Amt og navnet ændret til Svaneparken efter Hans Svane. Bygningerne fik efterhånden andre formål, såsom husning af flygtninge. I dag er størstedelen af bygningerne indrettet til ejerboliger (Ebberød) og Botilbud Ebberød. Indvielsen af Botilbud Ebberød i 2018 gav 46 borgere med multiple handicap ny egen bolig med stort bad og toilet samt privat balkon eller terrasse.

Også institutionen for psykisk udviklingshæmmede Svaneparken og Kriminalforsorgens Uddannelsescenter ligger i området.

Videre læsning

Læs mere om socialområdet og forsørgelse i Rudersdal Kommune

Se alle artikler om Uddannelse, sundhed og omsorg