Forårskurset 2019 nærmer sig sin afslutning på Egmont Højskolen. Skolen er opkaldt efter Egmont H. Petersens Fond (nuværende Egmont Fonden), som donerede pengene til de nye bygninger, der blev indviet i 1961.
.
I 2013 blev Egmont Højskolen udvidet med Vandhalla, som er tegnet af Cubo Arkitekter. Bygningen indeholder en multifunktionshal, svømmebassin og varmtvandsbassin med hæve-sænke-bund, vandrutsjebane og undervisningsrum.
.

Da Holsatia Højskolen slog dørene op for det første elevhold i efteråret 1956, var det den første folkehøjskole i verden for mennesker med fysiske handicap. Initiativtager og skolens første forstander, Oluf Lauth, var selv handicappet og kendte til stedet, den tidligere villa Holsatia i Hou. Siden midten af 1940’erne var villaen blevet drevet som feriested for svært handicappede af Sahva Fonden, en erhvervsdrivende fond med almennyttige formål, der var stiftet i 1872 under navnet Samfundet og Hjemmet for Vanføre. Helt fra begyndelsen ønskede højskolen at skabe opmærksomhed om muligheder for mennesker med fysisk handicap.

Villaen fra 1884 var imidlertid ikke kørestolsegnet, og pladsen var trang. I årene 1959‑61 bevilligede Egmont H. Petersens Fond sammenlagt 1,5 mio. kr. til at bygge en ny skole, og i forbindelse med indvielsen af første etape i 1960 skiftede skolen navn til Egmont Højskolen. Den gamle villa, som førhen havde lagt navn til højskolen, blev revet ned i 1960.

Bygningerne fra 1960‑61 udgør stadig den centrale del af højskolen, men gennem årene, og særligt fra begyndelsen af 1990’erne, er både bygningsmassen og elevtallet vokset betragteligt. I 1996 købte skolen Hou Skibs- og Bådebyggeri ved Hou Havn, og i 1997 blev Hou Søsportscenter med bade- og bådebro, finsk sauna, tennis- og beachvolleybaner, ca. 20 handicapvenlige både og 11 handicapvenlige feriehuse indviet. I 2009 kunne en ny og længere handicapvenlig bade- og bådebro på 150 m indvies. Højskolen har egen sejlklub, Egmont Sejlklub.

Helt fra de første bygninger stod færdige, har skolen haft et ønske om at bygge en svømmehal. Der blev gjort flere forsøg på at rejse midler, men først i 2013 kunne højskolen indvie Vandhalla. Vandhalla tilbyder med sin 90 m lange vandrutsjebane, hæve-sænke-bund, flytbare vægge og nem integration med nabotræningsrum et moderne og funktionelt vandtrænings- og rehabiliteringscenter. Aarhusianske Cubo Arkitekter A/S har tegnet hallen.

Alle kan deltage

Et grundprincip på højskolen er, at alle elever skal kunne og støttes til at deltage i alt. Det betyder ikke, at alle kan deltage på samme måde, men at man med kreative løsninger, teknik og hjælpemidler sikrer, at enhver kan deltage med de ressourcer og kompetencer, vedkommende har. Dette kan give elever med fysisk handicap en ny oplevelse af, at det meste kan lade sig gøre, hvis man tænker kreativt og måske overvinder sig selv.

Da højskolen åbnede, var målgruppen mennesker med fysiske handicap. Den såkaldte integrationstanke, som for alvor slog igennem i Danmark i 1970’erne, betød, at der også begyndte at komme elever uden handicap. For mange elever uden handicap blev et ophold på højskolen en øjenåbner i forhold til at leve sammen med mennesker med handicap.

Fra midten af 1990’erne har det været muligt for handicappede elever med en bevilling fra deres hjemkommuner at ansætte elever uden handicap som deres assistenter i fritiden. Det giver både elever med handicap og deres assistenter mulighed for et finansieret højskoleophold. Skolen har i dag 210 elever, hvoraf ca. halvdelen har et fysisk handicap.

Højskolens lokale forankring

Der er ca. 80 fastansatte medarbejdere på Egmont Højskolen (2018), som dermed er en af de større arbejdspladser i Odder Kommune. Både blandt højskolens lærere og de øvrige ansatte er der mange, som bor og tager aktivt del i lokalsamfundet. Vandhalla har også gjort samspillet med lokalsamfundet stærkere, da svømmehallen har offentligt åbent nogle gange om ugen, og en del lokale arbejder frivilligt med at sælge billetter og være livreddere.

Egmont Højskolens Teknologi og Kulturforening har stået bag ca. 2.000 kulturelle arrangementer for både elever og borgere i lokalområdet, fx koncerter, foredrag og debatarrangementer.

Videre læsning

Læs mere om uddannelse, sundhed og omsorg i Odder Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Uddannelse, sundhed og omsorg