oversigt, set fra syd
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
282313
Sted- og lokalitetsnummer
030405-322
Anlæg
Enkeltfund, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1929 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 6/10 1922, landbrugsministeriet. Afmærkn.: En mærkesten af særlig form er opstillet juni 1925 af insp. H. Kjær. Findestedet for Solvognen fra Trundholm.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Registrering af knoglemateriale - Zoologisk Museum, kvartærzool. afd.
1902
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed den første pløjning af dette område i Trundholm Mose blev Solvognens forskellige dele fundet inden for en alens afstand fra hinanden. Finderen, opsynsmand Frederik Willumsen, regnede med, at det var et stykke legetøj, og hans søn fik hesten at lege med, mens det øvrige blev lagt på loftet. Da naboen, skovkasserer West, efter nogle dages forløb fik det enestående fund at se, blev det anmeldt til Nationalmuset.
1925
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOpstilling af mærkesten på fundstedet.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFindestedet for Solvognen fra Trundholm.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOplysning fra 1929 om "en lille mand", der skulle have siddet på hesten.
1952
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBesøg på stedet for at afklare, om der skulle være fundet en "rytter" sammen med Solvognen, hvilket ikke kunne bekræftes.
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidForespørgsel fra finderens familie om at få kopier af sagens dokumenter.
1961
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOplysning om den gamle mindestens forfald og efterfølgende opstilling af en ny, skabt af billedhuggeren Johannes Hansen. Den nye mindesten afsløredes 5. august 1962.
1963
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFund af guldbliksfragmenter og prøver af lerkærnen i magasin (mus.nr. B7703a-B7703b).
1967
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI 1967 modtog Nationalmuseet oplysning om, at der på et tidspunkt før ca. 1885 skulle være fundet en guldhest og en guldvogn i nærheden af Solvognens findested. Et besøg på stedet gav intet resultat, da de pågældende folk var døde.
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor27/5-1983, AXB : Findestedet for solvognen. MS ikke fundet på grund af oversvømmelse på stedet. Nov.1985, MB : Stedet atter besigtiget af J.Bekmose. Stenen ikke genfundet. Eksakt lokalisering svær p.g.a. mere end mandshøje siv samt et stort vandhul (dam). Arkivforskning i nationalmuseet gav ved hånden af ny sten på nuværende plads ved landevejen.. Her opsat i 1962 med museets accept. Sagen vedr. den gamle sten er under udredning. 6/2-1986, MLB : Mærkesten over findestedet for solvognen fra Trundholm. Stenen, der skal være 1,2 m.høj, ragede 38 cm. op over den tilfrosne moseoverflade. Bredde 23 x 30 m. Toppen hugget lidt spids med 4 facetflader. På stenens ene side er indhugget et hjulkors og på dens anden side årstallet 1902. Se Tegning.. Stenen står i en meget våd del af mosen. Adgang efter henvendelse til lodsejer er tinglyst "når det kan ske uden skade for bevoksningen på den omkring liggende jord." Ca. 22 m. ØNØ for stenen er gravet en andedam (ikke § 53) ---- Foto SVH fra Ø, V og ovenfra.
1996
Museal grafisk eller digital dokumentation - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1996
Privat detektorbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1998
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Enkeltfund

Enkeltfund er en enkelt eller få genstande fra oldtiden eller historisk tid, som er blevet fundet uden nødvendigvis at indgå i en særlig kontekst med andre fortidsminder eller anlæg. Enkeltfund kan eksempelvis være flintøkser fra stenalderen, bronzelurer fra bronzealderen, smykker fra jernalderen eller mønter fra middelalderen. Læs videre her.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links