Faktaboks

Erik Raadal
Født
18. juni 1905, Horn
Død
13. januar 1941, Horn
Titel
Maler
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Erik Raadal nåede i løbet af sit korte liv at markere sig som en af 1930rnes væsentlige landskabsfortolkere. Men han var også den første, der havde blik for den stille og søvnige stationbys maleriske kvaliteter. Det var landskabet omkring stationsbyen Gjern og byen selv, der gennem hans fordybelse, fornyede oplevelse og maleriske gentagelse af motiverne, kom til at spille den store rolle i hans kunst. Derimod havde rejserne ingen betydning for udviklingen af hans kunst. R.s malerier fra begyndelsen af 1930rne var mørkstemte i farvetonen med tykke farvelag og mange detaljer. Over for billeder med bølgende linier og runde former stod andre med stramme markfelter, hvor et hus på heden fremhæves i al sin enkelhed, et motiv han gentog mange gange. Han er inden for sine rammer søgende og lettere eksperimenterende indtil 1935, hvor malerierne får en lysere farvetone og en sikrere disposition. Bybillederne har overraskende afskæringer, og landskabernes former og udstrækninger understreges af vejes og telefonmasters forløb ind i billedplanerne. Horisonten ligger almindeligvis højt. Mange hovedværker stammer fra slutningen af 1930rne. Personer optræder nu ofte på bybillederne, de er som regel set fra ryggen og er med til at understrege billedrummets store udstrækning. Søndag på heden fra 1938- 39 er netop, gennem brugen af mange menneskefigurer fordelt ind i landskabet, et udpræget eksempel på dette. Der er altid stor dybde i hans malerier. Hans bevidste og stramme kompositionsmåde af landskabet og opfattelsen af byrummet kom til at betyde en hel del for yngre malergenerationers stillingtagen til rum og flade.

Genealogi

Raadal, Erik Kristoffer, 1905-1941, maler. *18.6.1905 i Horn ved Silkeborg, †13.1.1941 smst., begr. i Gjern. Forældre: Læge Andreas Johannes R. og Louise Frederikke Falcon. ~27.1.1940 i Kbh. med tegneren Ellen Toustrup Madsen (se Raadal, Ellen), *5.2.1910 i Bedsted, Thy, †27.1.1991, datter af malerm. Lars Peter M. og Ane Kirstine Marie Nielsen Toustrup.

Uddannelse

I malerlære i Silkeborg, svend 1926; Tekn. Sk. Århus og Silkeborg; Kunstakad. Kbh. malersk. (Ejnar Nielsen og Sigurd Wandel) 1927- 31.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links