Faktaboks

Erik Schiødte
Født
26. august 1849, København
Død
6. december 1909, København
Titel
Arkitekt, forfatter
Virkested
Danmark
.

Biografi

Erik Schiødte virkede som arkitekt, forfatter, kritiker og kunstanmelder. Han arbejdede, som sine samtidige, med flere historiske stilarter, og hans sans herfor var præget af historiske undersøgelser og opmålinger for Nationalmuseet. Et tidligt arbejde er cirkusdirektør Hinnés Ridehus på Østerbro. Ved århundredskiftet udførte S. prestigefyldte opgaver i Københavns centrum, da Kr. Bernikowsgade udvidedes til trafikåre, og han tegnede det barokinspirerede Cityhus med hjørnetårn og rundbuevinduer og det næsten klassiske nabohus, Barnekowhus, med konsolbåren karnap og afskåret hjørne. Aladdin, tidens største boligkompleks, fik pudset facade i palæstil og middelaldermotiver i blankmur på langsiderne. Journalisternes Hus var barokinspireret, og middelalderlig borgstil i røde mursten med facademønster anvendtes til villaen på Filippavej, til Sundøre med tårne og tinder og kontorbygningen i den nyåbnede Frihavn, hvor S. også tegnede de gotiske skibsproviantboder og toldkammeret med tårne og rundbuevinduer i italiensk stil.

Genealogi

Schiødte, Erik, 1849-1909, arkitekt og forfatter. *26.8.1849 i Kbh., †6.12.1909 smst., urne smst. (Bispebjerg). Forældre: Museumsinsp., senere prof. Jørgen Matthias Christian S. og Fylla (Maria) Hellmann. ~15.11.1906 i Kbh. med Kaja Antoinette Schmidt, *1.2.1878 smst., datter af gross. Vilhelm Ludvig S. og Henriette Cathrine Guldstad.

Uddannelse

Student 1867; cand.phil. 1868; C.V. Nielsens tegnesk.; Kunstakad. Kbh. (Hans J. Holm) 1869-75. Ansættelser: Kond. hos H.S. Sibbern 1875- 77.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Eksterne links