Faaborg Museum blev tegnet af Carl Petersen i nordisk nyklassicisme og indviet i 1915 som et museum for kunstnergruppen Fynboerne. I forgrunden ses Kai Nielsens Marmorpigen fra 1909-11 i Lille malerisal. Alle detaljer er gennemtænkt: rummenes udformning og disponering, gulvenes mønstre, ovenlyset og Faaborgstolen, som er designet af Carl Pedersen og Kaare Klint.
.

Faaborg Museum er et statsanerkendt kunstmuseum, som har den kunstnergruppe, der betegnes som Fynboerne eller Fynbomalerne som sit hovedområde. Museet blev stiftet i 1910 af konservesfabrikant Mads Rasmussen. I løbet af 1890’erne havde Mads Rasmussen etableret en succesrig konservesfabrik i Faaborg, og han blev en af byens væsentligste erhvervsmænd. Maleren Jens Birkholm opmuntrede ham til at interessere sig for kunst, og da Mads Rasmussen i 1906 flyttede til København for at lede konservesfabrikken Beauvais, bevarede han sin prægtige lejlighed i Faaborg. Han bevarede også forbindelsen til kunstnerkredsen Fynboerne, og ved en middag i hans hjem i København i 1910 besluttede han at oprette et museum for Fynboernes kunst.

Der blev dannet en indkøbskomité, som bestod af malerne selv (dog ikke kvinderne), og i juni 1910 åbnede det første Faaborg Museum med en udstilling af Fynboernes kunstværker i lejligheden i Konservesgården. Allerede få år efter besluttede Mads Rasmussen at opføre en særskilt museumsbygning. Han erhvervede en lang smal grund ved siden af Konservesgården, og efter anbefaling af kunstnerne valgte han arkitekt Carl Petersen til opgaven. Carl Petersen skabte et ikonisk byggeri, der både er monumentalt og samtidig indpasset i provinsbyens skala. Resultatet blev et smukt Gesamtkunstwerk, hvor alt ned til den mindste detalje er gennemtænkt, bl.a. blev Faaborgstolen skabt til museet af Carl Petersen og Kaare Klint. Bygningen blev en enestående ramme om Fynboernes kunst og betragtes som et hovedværk i tidens skandinaviske nyklassicisme. Museet åbnede i juni 1915. I 1985 og igen i 1997 blev museet udvidet af Niels Frithiof Truelsen med faciliteter til foredrag og koncerter samt en udstillingsfløj til grafisk kunst.

Videre læsning

Læs mere om Billedkunst i Faaborg-Midtfyn Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Billedkunst