Selv om vandet i klappebassinet i Fjord&Bælt i Kerteminde er lavt, kræver det både fingerfærdighed og et skarpt syn at fange en strandkrabbe, der gemmer sig mellem de store sten. Regeringens sommerpakke i 2020, som bl.a. gav halv pris på kulturoplevelser, resulterede i besøgsrekord på centeret, der i ugerne 27‑32 havde 29.290 gæster.
.

Med støtte fra fonde, staten og Kerteminde Kommune kunne Fjord- og Bæltcentret slå dørene op for de første besøgende i marts 1997. Forsknings- og formidlingscenterets bygning er tegnet af Stærmose & Isager, Odense, og ligger ved indsejlingen til Kerteminde Fjord, hvor det ferske fjordvand møder det salte vand fra Storebælt. Centeret, som efterfølgende skiftede navn til Fjord&Bælt, drives i dag med kommunal støtte af en fond; siden 2013 i samdrift med Naturama i Svendborg.

Fjord&Bælt er det eneste sted i Danmark, hvor marsvin kan studeres og opleves i fangenskab. I dag er der tre marsvin, Freja, Saga og Eskild, på centeret. Det 25 år gamle marsvin Freja ankom i april 1997 efter at være gået i et bundgarn. Også Saga og Eskild blev reddet fra bundgarn og kom til Fjord&Bælt i hhv. september og november 2020. Marsvinene studeres af marinbiologer fra Syddansk Universitet, som bl.a. undersøger, hvordan havpattedyr reagerer på forstyrrelse fra menneskelige aktiviteter til havs.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Kerteminde Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv