Fodbold i Aalborg

AaB’s trofaste fans hepper på yndlingsholdet på Aalborg Portland Park. AaB Support Club har siden stiftelsen d. 22. august 1990 stået last og brast med klubben. Supportklubben har ca. 2.200 medlemmer.
.

Idrætsbevægelsen i Aalborg har, som i Danmark generelt, sine rødder i slutningen af 1800-tallet med skytteforeninger fra 1861 og gymnastikforeningerne i 1860’erne og 1870’erne. De engelske sportsgrene som roning, cricket, cykling, tennis og fodbold holdt deres indtog i 1880’erne og 1890’erne og blev organiseret i frivillige idrætsforeninger. Organiseringen af idrætten antog hurtigt karakter af en folkelig bevægelse. Især de mange nye fodboldklubber tiltrak mange (mandlige) udøvere, og fodbold blev både på landsplan og i Aalborg den største sportsgren.

Fra cricket til fodbold i AaB – tiden før professionaliseringen

I 1885 dannede engelske ingeniører, der var i Danmark for at bygge den jyske jernbane, sammen med akademikere og folk fra det højere borgerskab Aalborg Cricketklub. Efter nogle år kom også fodbold på programmet, og i 1906 slog klubben sig sammen med Aalborg Fodboldklub, der stillede som betingelse, at klubnavnet skulle være Aalborg Boldspilklub. Og dermed var det, der i dag kendes som AaB af 1885, dannet.

Klubberne Chang og Freja blev stiftet i 1912, og sammen med AaB blev de byens førende klubber. De tre klubber havde rod i hver sin del af byen og i hver sin samfundsklasse. AaB, der holdt til i øst, blev opfattet som borgerskabets klub, og Chang, der hørte til i grusgraven, blev set som kontorfolkenes klub, mens Freja, der lå i den vestlige del af byen, blev betragtet som en arbejderklub. I mange år delte de tre klubber stadion. Her spillede de turneringskampe og var sportsligt ligestillede, men fra 1960’erne skilte AaB sig ud og blev den dominerende klub.

AaB professionaliseres

I 1978 blev der indført betalt fodbold i Danmark, og i AaB blev der udbudt målaktier, der kostede 10 kr. pr. styk, og som skulle tilføre klubben ekstra midler. Som aktionær forpligtede man sig til at betale 10 kr. pr. mål, som førsteholdet scorede.

1990’erne var en økonomisk svær tid for professionel fodbold i Danmark, og i 1993 gik AaB i betalingsstandsning med en gæld på ca. 4,4 mio. kr. Klubben blev imidlertid reddet, fordi kreditorerne valgte at acceptere, at de kun fik en fjerdedel af deres penge igen. Herefter gik det rigtig godt for klubben, og den blev allerede i 1996 regnet som en af landets rigeste.

I 1995 blev klubben den første danske deltager i Champions League, og den deltog igen 2008‑09. I maj 2014 vandt klubben for første gang i sin historie »The Double«, dvs. både det danske mesterskab og pokalfinalen.

AaB Support Club fra 1990 var den første officielle fanklub, der blev dannet i dansk fodbold.

Der kan fremhæves flere kendte personligheder fra AaB, bl.a. Henning Munk Jensen kaldet »Munken«, der i 1960’erne spillede 392 kampe for AaB og 62 A-landsholdskampe, inden han drog til udlandet og fik en karriere som professionel. Lynge Jakobsen spillede i 1970’erne 267 kampe for AaB, og i 1996 blev han sportsdirektør for klubben. Jesper Møller blev i 1993 valgt som næstformand for Aalborg Boldspilklub og senere på året også udpeget til medlem af bestyrelsen i AaB A/S. I år 2000 blev han valgt som formand for Aalborg Boldspilklub, og siden 2014 har han også været formand for DBU (Dansk Boldspil Union).

I modsætning til de fleste andre store fodboldklubber rummer AaB også i dag andre boldspil, både amerikansk fodbold, floorball og tennis, og lever derfor stadig op til navnet Aalborg Boldspilklub. AaB adskiller sig desuden fra flertallet af de store fodboldklubber i Danmark ved også at have kvindefodbold. Kvindefodbold blev en del af klubben i 1970, dvs. to år før kvindefodbold i Danmark officielt blev optaget i DBU.

Videre læsning

Læs mere om Foreninger og frivillige i Aalborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige

Eksterne links