Tilskuerne sidder tæt ved den første kamp efter indvielsen af Esbjergs nye ishockeyhal Granly Hockey Arena i 2019, hvor de lokale helte i Esbjerg Energy spillede i den anden kvartfinalekamp mod Frederikshavn White Hawks og vandt 3‑0.
.
I 2016 åbnede den første gadeidrætshal uden for København, GAME Streetmekka Esbjerg, i byens tidligere DSB-remise. GAME, som står bag gadeidrætshallerne, får ikke del i udlodningsmidlerne til idræt og kultur, som de store landsdækkende idrætsorganisationer, men er baseret på fondsmidler og kommunal støtte.
.

Antallet af foreninger og foreningsaktive i Esbjerg Kommune er gennemsnitligt set i forhold til resten af Danmark. Der er dog store forskelle inden for selve kommunen, mellem den store by Esbjerg, de større byer Bramming og Ribe og de mindste byer og landområderne.

Esbjerg Kommune har 30 større idrætshaller (heraf 14 kommunale), 45 fodboldbaner (40 kommunale) og ni svømmehaller (otte kommunale). Kommunens idrætsfaciliteter pr. indbygger ligger nær gennemsnittet for landets kommuner. Især fodbold er i høj kurs i kommunen, men også inden for mindre sportsgrene har Esbjerg gjort sig gældende. I perioden ca. 1910‑40 var cricket en populær sportsgren, og Cricketklubben Vestjyden blev stiftet i 1919. Svømning blev udbredt, da flere af de nye skoler allerede fra 1950’erne fik friluftsbade og derefter svømmehaller. I 2020 er Esbjerg Svømmeklub (stiftet 1926) en af landets medlemsrigeste klubber. Klubben har bl.a. fostret verdensmesteren Jacob Carstensen. Esbjerg Taekwondo Klub blev stiftet i 1975, fire år efter den første taekwondoklub i Danmark. Klubben nåede sit foreløbige højdepunkt i 1988, hvor den var den mest vindende klub i landet for tiende år i træk. I 2016 åbnede gadeidrætshallen GAME Streetmekka, der er indrettet omkring den gamle DSB remise. Fonden bag åbnede den første gadeidrætshal i 2010 på Vesterbro i Københavns Kommune, og den søger i et samarbejde med Esbjerg Kommune at skabe sociale og sundhedsmæssige forandringer for børn og unge fra det udsatte boligområde ved Stengårdsvej. En populær aktivitet, som samler mange unge esbjergensere, er de ulovlige racerløb med egne biler på havnen i Esbjerg, bl.a. arrangeret af foreningen Striben Esbjerg.

Ribe og Bramming, har ikke samme udbud af faciliteter som Esbjerg, men til gengæld har de flere foreninger pr. indbygger. Ribe Roklub (stiftet 1934) fostrede i 1970’erne en række rotalenter, der i flere bådklasser høstede nationale mesterskaber og deltog ved verdensmesterskaber og De Olympiske Lege. Ligeledes havde Bramming i 1990’erne Danmarks tredjestørste sportsdanserforening, som vandt adskillige amatørmesterskaber.

Det frivillige kulturelle arbejde udfoldes i en variation af foreninger, komitéer og loger. Kommunen har ca. 30 kultur- og forsamlingshuse, bl.a. Multihuset TOBAKKEN i Esbjerg (åbnet 1993) og seminarie Huset i Ribe (grundlagt ca. 2010). Hovedbiblioteket i Nørregade i Esbjerg (stiftet ca. 1897, nuværende bygning indviet 1927), lokalbibliotekerne i Ribe og Bramming samt de tre bydelsbiblioteker i Tjæreborg, Kvaglund og Sædding fungerer også som kulturhuse.

De fleste sociale foreninger i kommunen er centreret omkring Frivillighuset Vindrosen i Esbjerg (stiftet 2001), der også har haft afdelinger i Ribe og Bramming siden hhv. 2008 og 2010. I disse huse er i alt 171 frivillige sociale foreninger medlemmer (2019). Afholdsforeninger har spillet en særlig rolle i Esbjerg. Enkelte af disse eksisterer fortsat, fx Esbjerg Afholdskreds (grundlagt 1881 som Esbjerg Afholdsforening) og IOGT (International Order of Good Templars, grundlagt 1882), mens andre som fx værestedet X-House fra ca. 2004 rettet mod alkoholikere er kommet til siden.

Mens Esbjerg Krisecenter for kvinder blev grundlagt som et frivilligt drevet hus i 1981 på initiativ af kvindebevægelsen, har Mandecentret hjulpet mænd, bl.a. i deres botilbud i Esbjerg fra 2017. Der findes også en del loger i kommunen, som yder velgørende arbejde, eksempelvis Odd Fellow, der har logebygninger i Esbjerg og Ribe, og Esbjerg Soroptimistklub (stiftet 1951‑52). Mange frivillige sociale foreninger i Esbjerg har historisk tilknytning til Indre Mission.

Idrætsklubber i Esbjerg

Fra 1960’erne og frem har fodbold i høj grad bidraget til at styrke Esbjergs identitet som en af de større byer i Danmark, og fodbold er den største tilskuersport i Esbjerg. Sammen med ishockey, håndbold og motorsport vækker fodbold stor lokalpatriotisme i esbjergenserne.

Esbjerg Forenede Boldklubber (EFB)

Esbjerg forenede Boldklubber (EfB) blev oprettet i 1924 ved en sammenlægning af de to største fodboldklubber i byen, Esbjerg Boldklub af 1898 (E.B. 98) og Esbjerg Amatør Klub af 1911. Efter at være rykket op i landets bedste række i 1949 har Esbjerg haft ambitioner om at have et fodboldhold i toppen af dansk fodbold.

I begyndelsen af 1960’erne var EfB den førende danske fodboldklub, og 1961‑65 blev den Danmarksmester fire gange. I 1979 vandt EfB sit foreløbig sidste danske mesterskab, bl.a. med hjælp fra holdets daværende cheftræner, tidligere landsholdstræner, østrigske Rudi Strittich. I 1980’erne gik det ned ad bakke for EfB, og selskabet bag måtte lukkes. Efter en økonomisk sanering i 1991 gik det dog støt fremad. Ansættelsen af cheftræner og esbjergenser Viggo Jensen i 1997 lagde bl.a. grunden til, at klubben i 1999 kunne vende tilbage til den bedste danske række efter 13 års fravær. Klubben har med undtagelse af enkelte nedrykninger ligget i den danske Superliga, indtil den i 2020 rykkede ned i 1. division.

Klubben spiller sine hjemmekampe i Esbjerg Idrætspark, hvor fodboldstadionet efter en omfattende ombygning 2008‑09 fik navnet Blue Water Arena efter sin navnesponsor. Stadionet, der har plads til ca. 17.000, er en del af de kommunalt ejede anlæg, der drives af den selvejende, men kommunalt støttede institution Sport & Event Park Esbjerg. Antallet af tilskuere til EfB’s hjemmebanekampe har i de seneste omkring ti år ligget på ca. 6.500.

Esbjerg Energy

Ishockey i Esbjerg tog sin spæde begyndelse, da Esbjerg Skøjteklub fra 1948 fik mulighed for at bruge et område i Strandskoven til skøjtebane. I 1959 fik klubben som den første i Danmark en kunstisbane. Efter fem år med flotte placeringer i danmarksturneringen blev Esbjerg Ishockey Klub i 1964 udskilt fra Esbjerg Skøjteklub og vandt sit første DM i 1969. I 1974 opførtes en ny overdækket isbane, nuværende Granly Hockey Arena, ved siden af fodboldstadionet på Gl. Vardevej. Siden vandt klubben DM i hhv. 1988, 1993 og 1996. I 2013 gik en gruppe af lokale erhvervsfolk sammen om selskabet Esbjerg Elite Ishockey A/S, som overtog elitedelen under det nye navn Esbjerg Energy. Siden har holdet vundet DM i hhv. 2016 og 2017. Granly Hockey Arena blev renoveret flere gange, indtil en stor nyopført hal med støtte fra kommune og lokale fonde kunne indvies i foråret 2019.

Team Esbjerg

Håndbold på eliteplan i Esbjerg begyndte i 1991, da seniorafdelingerne for hhv. dame- og herrehåndbold i to lokale klubber, Håndboldklubben KVIK og Esbjerg Håndbold Klub, begge stiftet i 1942, fusionerede. Klubben spillede i begyndelsen i den tidligere badmintonhal på Gl. Vardevej (opført 1940) og fra 1968 i idrætsparkens nyopførte Stadionhal. I 2004 blev selskabet Team Esbjerg Elite ApS oprettet af en gruppe lokale virksomhedsejere.

Mens herrehåndboldholdet blev solgt fra, fik det nyoprettede selskab succes allerede samme år, da Team Esbjergs bedste damehold kunne rykke op i den bedste række. Klubben fostrede i denne tid bl.a. håndboldspilleren Lotte Grigel, der spillede i Esbjerg indtil 2015. Kvinderne fra Esbjerg har hvert år siden 2010 kvalificeret sig til turneringens slutspil. Holdet vandt DM i 2016 og igen i 2019, ligesom de gode resultater flere gange har givet adgang til europæiske turneringer. Den gamle stadionhal blev i 2012 erstattet af det nye håndboldstadion Blue Water Dokken med en tilskuerkapacitet på 2.549.

Ribe-Esbjerg HH

Mens håndboldkvinderne blomstrede i Team Esbjerg, forsvandt forudsætningerne for herreholdet i begyndelsen af år 2000. I de følgende år blev der i stedet arbejdet på at fusionere håndboldafdelingen i Sædding-Guldager Idrætsforening og Ribe Håndboldklub (grundlagt 1956). Sidstnævnte havde i 1980’erne et af dansk håndbolds største navne, Anders Dahl-Nielsen, som spillende træner, og klubben opnåede fine resultater i den daværende 1. division. I 2008 var fusionen en realitet, og den nye klub Ribe-Esbjerg HH fik sit navn. I 2012 sikredes en oprykning til herrernes bedste liga, hvor en fjerdeplads er hidtil bedste resultat. Ribe-Esbjerg HH har som Team Esbjerg primær hjemmebane i Blue Water Dokken. Enkelte kampe spilles dog i Ribe Fritidscenter.

Esbjerg Vikings og Korskrobanen

Esbjerg Motorsport blev oprettet i 1929 og arrangerede daglange orienteringsløb på motorcykel på de jyske veje. I 1946 fik klubben etableret en jordbane på en mark ved Tinghedevej, som var et kendt trafikknudepunkt øst for Esbjerg. Korskrobanen blev i årtierne herefter et centrum for motorcykel- og billøb, der kunne trække tusindvis af tilskuere. Da der i 1967 blev oprettet en landsdækkende holdturnering i speedway, blev Esbjerg Motorsports hold, Vikingerne, de første mestre. I 1977 blev en ny 1.000 m lang sandbane indviet sammen med en ny speedwaybane og en knallertbane. I 1980’erne blev Korskrobanen centrum for langbanespeedway, der i både 1982 og 1985 lagde sand til VM-finalen.

Esbjerg Motorsport har fostret flere store navne, bl.a. den 17-dobbelte verdensmester Erik Gundersen, som begyndte i klubben med knallertspeedway. Klubbens elitehold holder desuden rekorden for flest danske mesterskabstitler, senest i 2013, samme år som de skiftede navn til Esbjerg Vikings. Speedwaybanen fik i 2014 navnet Granly Speedway Arena efter sin navnesponsor.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Esbjerg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige