Fredensborg Kommunes foreningsliv er centreret omkring idræt, amatørteater og lokalhistoriske foreninger. Adskillige af kommunens ca. 130 folkeoplysende foreninger, der tæller omkring 20.000 medlemmer (2016), kan føres tilbage til mellemkrigstiden. Krogerup Højskole ved Humlebæk blev oprettet i 1946 af Hal Koch for at uddanne unge fra de folkelige foreninger til ledere. Hensigten var at styrke foreningslivet og det folkeoplysende arbejde over hele Danmark.

Målt i antal medlemmer under 25 år er Nivå Gymnastikforening (grundlagt 1928) kommunens største forening, mens en af kommunens ældste er Dauglykke Skytteforening, der er stiftet i 1887. Grundet områdets beliggenhed ved hav og sø er der adskillige vandsportsklubber i kommunen, herunder Sletten Bådeklub (stiftet 1964), Nivå Kajakklub (stiftet 2002) og den ældre Fredensborg Roklub, der blev stiftet i 1933. Grunden til sidstnævntes klubhus ved Esrum Sø blev købt i 1935 og ejes stadig af roklubbens medlemmer.

Frivilligcenter Fredensborg er beliggende i Humlebæk og er omdrejningspunktet for det lokale sociale og frivillige arbejde. Kommunale forenings- og kulturhuse tæller bl.a. Kulturhuset Fredensborg Gl. Bio og Medborgerhuset Egedal, der planlægges udbygget i 2018. Fredensborg Bibliotekerne har afdelinger i Fredensborg, Humlebæk, Nivå og Kokkedal.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Fredensborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige

Eksterne links