En gruppe afghanske kvinder mødes ugentligt i Medborgerhuset i det udsatte boligområde i Korskærparken i Fredericia, der er opført i 1970 af Boligkontoret Fredericia (tidligere Arbejdernes Boligforening, stiftet i 1915). Det udvidede og totalrenoverede medborgerhus blev indviet i 2013. Her ligger også Café Korskær, som drives med hjælp fra frivillige.
.
Der var ingen tid at spilde for de ca. 400 triatleter, der en søndag i september 2017 hoppede i en af Fredericias nyanlagte kanaler for at svømme sig til sejren i en halv ironman. Konkurrencen var arrangeret af Fredericia Triatlon Team.
.

Fredericia Kommune har en gennemsnitligt høj støtte til idræts- og kulturlivet. I kommunens idrætsforeninger er bl.a. svømning, skydning, cykling, triatlon, dykning, roning og judo relativt populære idrætsgrene. Mens idrætsforeningerne i Fredericia historisk har været knyttet til Indre Mission og de store arbejdspladser (bl.a. kasernerne, DSB, SKAT m.m.), står de lokale foreninger i forstæderne Erritsø og Korskær og i de mindre byer som Bredstrup, Skærbæk og Trelde fortsat stærkt. Med bl.a. 14 større haller ligger kommunen lidt over gennemsnittet for indbyggere pr. anlæg. Den næststørste sportsdykkerforening i Danmark (2018), dykkerklubben AKTIV grundlagt i 1983, udnytter de gode dykkerforhold i Lillebælt. Østerstrand lægger rammerne for Danmarks femtestørste triatlonforening, Fredericia Triathlon Team. Siden 2010 har nye idrætsgrene som bueskydning og stand-up paddling (SUP) fået selvstændige foreninger.

Meget af det frivillige arbejde er målrettet ældre i Ældre Sagen og Røde Kors. Derudover er meget rettet mod veteraner og deres familier i fx KFUM’s soldaterhjem og veteranhjem i Fredericia (2010) samt mod døve- og blindesamfundet i fx Tegnsprogshuset (1901) og kursushotellet Fuglsangcentret (1989), som er opført og ejet af Dansk Blindesamfund. Mange frivillige er engagerede i 6. Juli Garden og musicalteater.

Der er fire kommunaltejede kulturhuse i Fredericia. Den gamle pakhuslignende bygning Tøjhuset i Gothersgade (opført 1852) fik, allerede efter at det ophørte med at fungere som militærdepot i 1982, ry for at danne gode rammer for livemusik, men det blev først i 2017 indviet som kommunalt kulturhus. Tøjhuset erstattede i 2017 Det Bruunske Pakhus i Kirkestræde (indviet som kulturhus i 1986), som fortsat ejes af kommunen, der låner det ud til de kulturelle foreninger. Derudover er der Aktivitetshuset Depotgården (1985) indrettet med værkstedsfaciliteter i det tidligere militærhospital, Ungdommens Hus (2001) i godsbanebygningen på Norgesgade samt Kulturcenter Kongensgade i tilknytning til musik-, teater- og billedkunstskolen Den Kreative Skole. Derudover fungerer forsamlingshusene i Erritsø (1900), Pjedsted (1906) og Egeskov (1952), sognegårde som fx Trinitatis Sognegård og kommunens fire missionshuse også delvis som kulturhuse.

FC Fredericia og Fredericia Håndboldklub

Herrerne i FC Fredericia (stiftet 1991) har ligget fast i fodboldens 1. division siden sæsonen 2001/02, mens Fredericia Håndboldklub (stiftet 1990) har et herrehold i Håndboldligaen og et kvindehold i 1. division. Begge håndboldhold har historiske rødder tilbage til Indre Missions søskendebevægelse KFUM og moderklubben KFUMs Boldklub – Fredericia, som blev stiftet i 1916. Klubben havde i 1970’erne et håndboldhold blandt de bedste i Danmark og en stor fanskare; det siges, at KFUM-tilhængere sørgede for høj larm med medbragte kompressorhorn fra Fredericia Skibsværft.

I 1990’erne prøvede man med fusioneringer at genskabe storhedstiden, men klubben formåede ikke at komme tilbage til Håndboldligaen. Efter håndboldklubbens konkurs og en årrække med nedrykninger kunne herreholdet i 2019, til glæde for byens mange lokale fans, rykke op i Håndboldligaen. Håndboldklubben har hjemmebane i Fredericia Idrætscenter (indviet 1969) i Madsbyparken, mens det gamle fodboldstadion på Baldersvej blev erstattet af et nyt stadion ved Fredericia Idrætscenter, Monjasa Park, indviet i 2006.

Triatlon i Fredericia

Fredericia Triathlon Team er med ca. 350 medlemmer Danmarks femtestørste triatlonforening (2018). Klubben blev stiftet i 1991 som en fusion mellem to lokale klubbers små triatlonafdelinger: Fredericias atletik og løbeklub, FAK 63, og den lokale idrætsforening Taulov Motion. Med oprettelsen af Fredericia Triathlon Team fik kommunen en klub udelukkende for triatlon. Østerstrand har siden stiftelsen lagt rammerne for klubbens triatlonløb. Allerede i 1994 stod Fredericia Triathlon Team for afholdelsen af DM i Triatlon, og siden da er der afholdt mange store stævner i Fredericia, bl.a. det nordiske mesterskab og VM. Siden begyndelsen af 00’erne har Fredericia Triathlon Team arbejdet for at skabe et landshold, bl.a. gennem den medlemsrige ungdomsafdeling. Dette arbejde kulminerede foreløbigt, da Andreas Schilling deltog ved OL i Rio i 2016.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Fredericia Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige