Fans viser flaget »Hedens Drenge« på MCH Arena d. 1. november 2018 til pokalkamp mellem FC Midtjylland og F.C. København. Black Wolves er FC Midtjyllands officielle fanklub. Den opstod i august 1999, efter at Ikast FS og Herning Fremad var gået sammen i april samme år.
.
Grand Prix Herning d. 27. april 2019. Foreningen Herning Cykle Klub har skabt traditionen med cykelløb ned igennem Herning midtby. Siden 1992 har foreningen afholdt endagsløbet Grand Prix Herning (tidligere Grand Prix Midtbank) med tilnavnet »En forårsdag på heden«, som refererer til titlen på Jørgen Leths dokumentarfilm En forårsdag i helvede (1977) om det franske cykelløb Paris-Roubaix.
.
Herning Blue Fox’ Anders Poulsen i kamp i Kvik Hockey Arena d. 13. marts 2018. Herning Blue Fox vandt 5-2 imod Aalborg Pirates i 5. DM-finale i Metal Ligaen. Det endte dog med sølv til Herning Blue Fox.
.

Tilslutningen til både Indre Mission og grundtvigianerne i det midtjyske område har haft en stor betydning for foreningslivets udvikling i kommunen. Missionsfolk var dominerende, indtil grundtvigianerne fik medvind med højskolebevægelsen, bl.a. med etableringen af Hammerum Højskole i 1867. De to grupper levede som regel i fordragelighed med hinanden. Da kultusministeren i år 1900 afviste en underskriftsindsamling til fordel for den grundtvigianske kandidat til det ledige embede i Herning Kirke, satte det imidlertid skår i forholdet. En følge heraf blev oprettelsen af en grundtvigiansk valgmenighed, Herning Valgmenighed fra 1904, hvorefter fulgte en friskole og en vitaminindsprøjtning til det spirende kultur- og foreningsliv omkring Herning Højskolehjem.

Herfra kom til at udgå sangforening, privatorkester, Højskolehjemmets Ungdomsforening i Herning, kvindeforening, foredragsforening m.fl. Der blev oprustet på begge fløje, og de uniformerede korps engagerede ungdommen. For dem, der ikke var interesseret i den religiøse overbygning, blev De Unges Idræt (D.U.I., i dag: DUI-LEG og VIRKE) et søgt sted.

Siden Strukturreformen i 2007 er det frivillige foreningsarbejde knyttet sammen med den fælles kamp for bevarelse af skoler, købmænd og forsamlingshuse m.m. i de mindre byer og landsbyområder. Sdr. Felding Forsamlingshus blev bygget i 1914 på initiativ af den lokale ungdoms og foredragsforening med rødder i grundtvigianismen, men i dag er forsamlingshuset revet ned, og de kulturelle aktiviteter er sammen med festerne rykket ind i det kombinerede idræts- og kulturcenter, kaldet Det Legende Hus.

Herning Kommune har understøttet det frivillige foreningsarbejde i forbindelse med anlæggelse af idrætshaller, forenings- og kulturhuse. Det regionale spillested Fermaten, etableret i 1988, der ved første øjekast ligner en kommunal institution, er foreningsdrevet med få ansatte og en stor stab af frivillige til at gennemføre de mere end 100 årlige koncerter. Også byens museum blev oprettet med hjælp fra den frivillige museumsforening. På sidelinjen af professionelle sportsklubber som FC Midtjylland og Herning Blue Fox står amatørklubberne med deres medlemmer og bidrager med økonomi, opbakning og hænder. Det smitter af på de store tv-sportsshows fra Jyske Bank Boxen, hvor det er frivillige fra foreningerne, der serverer under middagen for de mange tusinde gæster. Udbyttet er ikke løn til den enkelte, men et økonomisk bidrag til fællesskabet.

Frivilligcenter Herning fungerer som paraply for patientforeninger, besøgstjenester, humanitære organisationer og andre i kategorien frivilligt socialt arbejde. Frivilligcenteret har egne lokaler og ca. 89 tilknyttede foreninger.

Hernings ældste foreninger er Hammerum Herreds Gjensidige Brandforsikrings Forening for Løsøre (1844) og Hammerum Herreds Landboforening (1846); de hidtil nyeste er Midtjysk Knallert Klub og Dansk Arabisk Spejder Forening, begge fra 2018.

Hovedbiblioteket i Herning fungerer som kulturhus for både byens og oplandets borgere.

Sporten i Herning Kommune

Herning er centrum for eliteidræt, der samler borgerne på stadioner og i haller. I de senere år har byen været vært for talrige store sportsbegivenheder – senest håndbold-VM for mænd i 2019, som Danmark vandt i Jyske Bank Boxen. Borgmester Lars Krarup (V) var fra 2007 til udgangen af 2018 formand for Sport Event Denmark, der arbejder for at trække internationale idrætsbegivenheder til landet.

Herning Ishockey Klub, der har rødder tilbage til 1947, og eliteafdelingen Herning Blue Fox fra 1998 har vundet det danske mesterskab 16 gange, hvilket gør holdene til de mest vindende i landet. Det skete senest i 2012. Via sit talentarbejde har klubben desuden udviklet mange landsholdsspillere. Blandt andet er Frans Nielsen den første dansker i verdensligaen NHL fra Herning.

Herning-Ikast Håndbold har været en del af Danmarks elite siden 1991 og har et hold i landets bedste kvindeliga. I perioden efter har klubben både heddet Ikast FS Elitehåndbold, Ikast-Bording Elitehåndbold, Ikast- Brande Elitehåndbold og FC Midtjylland Håndbold, før den i november 2017 fik sit nuværende navn. Gennem årene har dameholdet vundet det danske mesterskab fire gange, senest i 2015. Samtidig har klubben høstet en lille håndfuld europæiske titler.

Herning Cykle Klub begyndte i 1937, og klubben har fostret talrige VM- og OL-deltagere. Det mest kendte navn er Bjarne Riis, som i 1996 vandt Tour de France som den første og hidtil eneste dansker. En triumf, han dog bl.a. opnåede ved at dope sig, navnlig med epo, som var meget udbredt i cykelfeltet dengang. Områdets kærlighed til cykling blev understreget i 2012, da Herning var vært for de første etaper af det italienske løb Giro d’Italia.

FC Midtjylland

Den tidligere borgmester i Herning og minister herningenseren Helge Sander (V) var en af de fremmeste forkæmpere for betalt fodbold i Danmark, og i februar 1978 tillod Dansk Boldspil-Union (DBU) klubberne at aflønne deres spillere. Blandt de første til at benytte sig af dette var Herning Fremad, der på symbolsk vis uddelte en tusindkroneseddel til hver spiller lige efter en sejr – midt på banen. Senere samme år skrev klubben kontrakt med den 37-årige Bobby Moore, der havde været anfører for Englands verdensmestre fra 1966. Han nåede dog kun at spille ni kampe for Herning, hvorfor hans sportslige betydning var begrænset. Men han var et symbol på, at der var store ambitioner for fodbolden i Midtjylland.

I 1999 mødtes de to fodboldformænd for hhv. Ikast FS (Ikast Forenede Sportsklubber) og Herning Fremad, Johnny Rune og Steen Hessel, for at drøfte et følsomt emne, som mange fra hedeegnen hyppigt havde debatteret: et samarbejde mellem de to klubber, der aktuelt lå i den næstbedste række. Gang på gang var tankerne om en overbygning mellem Ikast FS og Herning Fremad blevet begravet, bl.a. fordi de midtjyske nabobyer var så store rivaler på fodboldbanen, at især klubbernes veteranhold kunne ende i sammenstød. Rune og Hessel ville skabe et nyt storhold i Danmark, og det blev det første skridt til etableringen af FC Midtjylland, som i dag er egnens sportslige fyrtårn.

Over de sidste 20 år har FC Midtjylland bygget et af landets bedste fodboldakademier op, hvor talenter som Simon Kjær og Pione Sisto er vokset til, før de har indbragt forretningen mange millioner kroner i salg til udlandet. Klubben har fået et moderne stadion, MCH Arena, med plads til knap 12.000 tilskuere, og den har overlevet flere økonomiske kriser – senest i 2014, da den engelske rigmand Matthew Benham blev hovedejer af klubben. FC Midtjylland har vundet ti medaljer, to af dem af guld. Det var kulminationen på alle Runes og Hessels drømme, da spillerne løftede mesterskabspokalen i 2015 og igen i 2018.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Herning Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige