Horsens Middelalderfestival er en årligt tilbagevendende festival med mange engagerede frivillige fra lokalområdet.
.

Den ældste idrætsforening i kommunen er Horsens Skyttekreds med rødder tilbage til ca. 1861, mens Horsens Sejlklub fra 1879 var den første forening, der blev stiftet efter de tidlige skytteforeninger. Horsens Badminton Klub er stiftet som underafdeling af tennisklubben i Horsens i 1936. Horsens Orienteringsklub er den fjerdestørste af sin slags i Danmark målt på antallet af medlemmer (2018). Klubben er stiftet i 1970, men har rødder tilbage til 1951, hvor HfS Atletikafdeling oprettede et orienteringshold. Klubhuset er indrettet i den tidligere skovpavillon fra ca. 1920 i Åbjerg Skov, der blev renoveret af klubben i 1978 og udvidet i 2006.

AC Horsens holder til i det kommunalt ejede stadion CASA Arena Horsens (tidligere Horsens Idrætspark, indviet 1929), som blev færdigbygget i 2009.

Horsens Håndboldklub, der blev oprettet i 1985 på skuldrene af HfS Håndboldafdeling fra 1934, rykkede i sæsonen 2018/19 op i Danmarks bedste kvindehåndboldrække, HTH Ligaen. Holdet spiller i det kommunalt ejede idræts- og koncertcenter Forum Horsens. Centeret blev indviet i 2004 og har faciliteter til fodbold, basketball, badminton, gymnastik, svømning m.m. Foruden Forum Horsens er der 11 kommunale og fem selvejende idrætshaller i kommunen.

Horsens Firma- og Familie Idræt fra 1941 (tidligere Horsens Firma Idræt) er den største idrætsforening i kommunen med over 10.000 medlemmer (2018). Dette afspejler imidlertid også, at firmaidrættens foreninger generelt har et højt medlemsantal. Dog nyder de lokale idrætsforeninger i Østbirk, Brædstrup, Egebjerg, Torsted og Stensballe også stor opbakning.

Horsens Svømmeklub, som blev stiftet i 1972, har ligesom svømmeklubber i Danmark generelt et højt medlemstal. I 2018 var der 1.420 medlemmer. Svømmehallen på Langmarksvej i Horsens blev erstattet af Forum Horsens’ svømmeanlæg, Aqua Forum, i 2004. Hallen rummer et 25 m langt konkurrencebassin med otte baner.

Kommunen indgik i 2019 visionsaftalen »Bevæg dig for livet« med DGI og DIF. Målet er 10.000 flere bevægelsesaktive borgere inden 2024. Siden 2008 har kommunen samarbejdet med Team Danmark om at støtte eliteidrætten med fokus på fodbold, håndbold, badminton, orienteringsløb, svømning og sejlsport.

Horsens har 19 aftenskoler (2018), mens Horsens Kommunes Biblioteker består af Horsens Bibliotek og seks filialer i de resterende byer. Folkeoplysningen i Horsens havde tidligt gode vilkår, og allerede i 1869 fik adjunkt ved Horsens Statsskole og senere utrættelig forkæmper for oprettelsen af lokale folkebiblioteker i Danmark Andr. Sch. Steenberg oprettet byens første frit tilgængelige bibliotek: Arbeiderbogsamlingen. Samlingen modtog sin første kommunale støtte i 1894 og ændrede navn til Folkebogsamlingen.

Horsens Sund By har siden 1987 været en vigtig aktør og platform i arbejdet med at fremme frivillighed i kommunen. Sund By Butikken danner årligt ramme for ca. 1.500 møder og arrangementer for patientforeninger, sociale foreninger, selvhjælpsgrupper og andre frivillige aktører. Horsens Sund By var også med til at etablere Det Folkelige Forum i 1999. Det er et netværk af ca. 150 frivillige foreninger, som mødes til fem årlige seminarer, der skal styrke det frivillige sociale arbejde i kommunen. Siden 2003 har Horsens Sund By i samarbejde med Ældrerådet i Horsens afholdt en årlig højskoledag for kommunens ældre. Projektet Trygge Landsbyer har siden 2015 støttet borgerdrevne projekter i kommunens mindre landsbyer.

AC Horsens

De lokale fans fra fanklubben Den Gule Fare (stiftet 1997) hylder deres spillere i AC Horsens efter hjemmebanekamp d. 19. maj 2019 på CASA Arena Horsens. Denne 2. nedrykningskamp mod Vendsyssel FF endte uafgjort, og dermed beholdt AC Horsens sin plads i Superligaen.

.

Det var tidligere småt med fodboldsucces på Horsensegnen. I hhv. 1926 og 1967 vandt Horsens Forenede Sportsklubber (HfS) bronze i Danmarksturneringen, men siden oplevede byens klubber en nedgangsperiode. Derfor samlede Sportssammenslutningen for Horsens og Omegn i 1986 en række lokale foreninger med den dagsorden at få regionen tilbage på fodboldlandkortet.

Det var dog først ved indgangen til 1994, at de to største klubber, HfS og FC Horsens, gik sammen i en overbygning, der fik navnet Alliance Club Horsens (forkortet AC Horsens). Projektet fik en svær begyndelse, og den nye klub rykkede i 1995 ned i den tredjebedste række. Efter nogle år kæmpede den sig tilbage i 1. division, før træner Kent Nielsen i 2005 førte AC Horsens op i Superligaen (dengang kaldet SAS Ligaen).

Siden er holdet i de gule trøjer rykket op og ned nogle gange, men har generelt etableret sig i Danmarks bedste fodboldrække og dermed opfyldt målsætningen, selv om FC Horsens tidligt i forløbet trådte ud af samarbejdet på seniorplan. En fjerdeplads i Superligaen i sæsonen 2011/12 og en tabt pokalfinale samme sæson er indtil videre de største resultater.

Horsens Sejlklub

Horsens Sejlklubs nye klubhus blev indviet i 2014 som erstatning for det gamle, nedslidte klubhus. Det oprindelige klubhus’ sorte rondelform er forsøgt genetableret i det nye hus. Det gamle hus var tegnet af Viggo Norn og stod færdigt i 1916 på den lille ø, som lå i Horsens Havn i perioden 1910‑2003. Huset blev dog flyttet til det nuværende sted i 1931.

.

Søndag d. 7. september 1879 blev der afholdt kapsejlads i Horsens, og ved den afsluttende fællesspisning fik en gruppe driftige lokale en idé. Fem dage senere afholdt de stiftende generalforsamling i Horsens Sejladsforening, der senere blev til Horsens Sejlklub.

I 1914 etablerede sejlklubben som den første i landet en ungdomsafdeling, og det arbejde har siden fostret flere topsejlere. Mest kendt er nok Anne-Marie Rindom, der i jolletypen Laser Radial bl.a. har vundet VM i 2015 og 2019 samt taget bronze ved OL i 2016. I 2019 vandt hun prisen World Sailor of the Year. Sejlklubben havde i 2018 563 medlemmer.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Horsens Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige