Kaproning ca. 1910 på Peblingesø, som helt op til 1970'erne kunne danne rammen om kaproning. Roning blev introduceret i Danmark som en studenter- og akademikersport i København i årene 1866‑67. En række roere fra de københavnske ro- og kajakklubber har gjort sig gældende ved olympiader og internationale mesterskaber. Det gælder bl.a. letvægtsroeren Thomas Poulsen, der sammen med resten af Guldfireren vandt guld til VM i 1994 og til OL i 1996, roerne Anne Dsane Andersen og Lærke Berg Rasmussen, som sammen vandt bronze ved OL i 2016, samt kajakroeren Kim Wraae Knudsen, der var med til at vinde sølv ved OL i 2008.

.

Kvindebevægelsen besatte Dannerhuset i 1979 for at forhindre en planlagt nedrivning. En stor landsindsamling gjorde det muligt at købe huset i 1980 og videreføre det som kvindekrisecenter. I 2020 findes der i Københavns Kommune syv krisecentre for voldsramte, heraf er fire målrettet kvinder, et er for mænd, og to er for begge køn.

.

Indre By har meget få frie grønne arealer og færrest idrætsfaciliteter pr. indbygger i landet. Københavns Squashklub spiller på de ældste squashbaner i Danmark fra ca. 1936‑37, etableret i og som del af boligkomplekset Vestersøhus langs Sankt Jørgens Sø.

En række kommercielle træningscentre etablerede sig i 1980’erne på dyre adresser i Indre By, hvilket satte præg på foreningsidrætten. Sporting Health Club i Gothersgade er Danmarks ældste træningscenter, stiftet af maskinarbejder, karatemester, bodybuilder og stuntmand Sven-Ole Thorsen i 1973.

Åbningen af Refshaleøen har skabt rum til nye kreative fællesskaber som festivalen Move Copenhagen (siden 2013) og faciliteter som Københavns Klatrecenter (2013). Sejlklubben Lynetten har historie tilbage til 1977‑78, hvor medlemmerne byggede en af landets største lystbådehavne. Christianshavns Idræts Klub (CIK) begyndte med fodboldspil på Christianshavns Vold i 1920’erne og fik i 1971 overdraget den tidligere tobaksfabrik i Bådsmandsstræde og indrettede her idrætslokaler. I 2013 indviedes Hal C på Holmen, som bl.a. benyttes af CIK og CSR/Nanok Rugby. Der er spillet rugby på Holmen siden ca. 1954. Omkring 1990 etablerede en selvbestaltet gruppe dirt-jumpentusiaster en freestyle BMX-cykelbane, Holmen Dirt, i en skovlysning på Holmen. Gruppen og stedet er med tiden vokset til en etableret idrætsforening.

Havnen bliver i stigende grad brugt rekreativt både af udlejningsfirmaer og foreninger. Københavns Kajakklub (2007) har klubhus i en af de bevarede blokke af kanonbådsskure (bygget af Søværnet 1813‑50) på Holmen ud til Erdkehlgraven, mens krudttårnet fra 1600-tallet på Enhjørningens bastion benyttes af Qajaq København (1997), der sejler i grønlandske kajakker. På Christiansholm (Papirøen) er der planlagt etablering af et vandkulturhus, som skal kombinere havnebad og svømmehal.

Forsvarets tidligere bygninger på Arsenalvej på Holmen har dannet rammen for Det Danske Spejderkorps (DDS) under navnet Spejdercenter Holmen siden 1998, mens den lukkede Frk. Engelhardts Pigeskole på Rysensteensgade siden 1991 har lagt rammer til FDF’s kursuscenter. I 2019 åbnede DDS og KFUM-spejderne spejdercenteret Ungdomsøen på Middelgrundsfortet.

Et stort socialt arbejde knyttet til folkekirken har igennem tiden været målrettet hjemløse unge mænd i bydelen, fx Kirkens Korshærs varmestue Fedtekælderen fra 1960 på Overgaden Oven Vandet, Hugs & Food i Turesensgade drevet af bl.a. Vor Frue Kirke og Kofoeds Kælder i Frederiksborggade (2004) drevet af Kofoeds Skole.

Det foreningsdrevne spabad og kulturhus Sofiebadet i Sofiegade genåbnede ca. år 2000 i den nedlagte Christianshavns Badeanstalt fra 1909.

Videre læsning

Læs mere om Foreninger og frivillige i Københavns Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige