Foreningslivet i Odsherred Kommune nyder stor tilslutning, og omtrent 16.500 (54 %) af indbyggerne er medlem af en idrætsforening (2019). Set på medlemsantal er gymnastik meget populært i kommunen, idet de 16 gymnastikforeninger har 2.441 medlemmer (2019). En af de ældste er Vallekilde-Hørve Gymnastikforening, der blev oprettet i 1929. Foreningen holder til i Vallekilde-Hørve Kultur- & Idrætscenter, der er en af kommunens 11 sports- og idrætshaller. I Vig Kultur- og Idrætscenter holder FK Odsherred til, der er kommunens største enkeltstående forening med 1.824 medlemmer (2018). Foreningen har til formål at være for alle og inkludere en lang række sportsgrene.

I 1996 løb Vig Festival af stablen for første gang som et samarbejde mellem Vig Gymnastikforening, Vig Idrætsforening og Trundholm FC. I dag er festivalen et stort tilløbsstykke med to fuldtidsansatte og et stort antal frivillige hjælpere.

Med ForeningsFokus tilbyder kommunen gratis kurser til foreningernes trænere, ledere, instruktører og frivillige inden for bl.a. medlemshvervning, strategisk ledelse og kommunikation. Derudover afsætter kommunens lokaldemokratiudvalg med Fællesskabspuljen et større beløb til projekter i lokalsamfundet, som fremmer fællesskab og social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Bylav, lokalråd og andre lokale borgergrupper har mulighed for herigennem at søge om støtte til relevante aktiviteter.

Siden 2017 er lokale iværksættere, ildsjæle, erhvervsfolk, foreningsfolk og kulturfolk blevet hædret ved prisshowet OdsHædring, hvor der er ni priser på spil.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Odsherred Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige