SønderjyskE var i hopla mod TTH Holstebro d. 12. september 2020 på hjemmebanen Broager Sparekasse Skansen. Et opgør, som sønderjyderne vandt 33‑28.
.
Midtals Kegleklub i Augustenborg blev indviet i år 2000. Grunden blev købt af to af klubbens initiativtagere, der skænkede den til klubben, hvorefter centeret blev opført udelukkende ved hjælp af frivillige hænder. Kegleklubben er en af landets største med ca. 800 medlemmer.
.

Sønderborg Kommune har 290 folkeoplysende foreninger. Med bl.a. 29 store idrætshaller, 31 fodboldanlæg og fire svømmeanlæg har kommunen flere idrætsanlæg pr. indbygger end landsgennemsnittet (hhv. 431,5 og 490,5 indbyggere pr. anlæg). Fodbold og gymnastik er populære idrætsgrene. Sporten kegler er mere populær i Sønderborg Kommune end på landsplan, og kommunen har fem kegleanlæg. På Sønderborg Talentakademi er der træning for unge elitesportsudøvere på linjerne håndbold, fodbold og en almen fysisk.

Der er otte ringriderforeninger i kommunen, inkl. den landskendte Sønderborgs Kredsringriderforening (i dag Ringriderfesten i Sønderborg). Foreningen blev stiftet i 1888 og arrangerer den årlige ringriderfest i juli, der også er kendt for sin årlige herrefrokost med omkring 1.600 herrer til bords. Den kvindelige pendant ses til byfesten i Sønderborg, hvor den årlige damefrokost med knap 1.000 deltagere finder sted. Siden 1969 har der været byfest, som begyndte på initiativ af foreningen Atletklubben Alsia (i dag: Brydeklubben Alsia).

På Alsingergården på Nordals danser Nordals Folkedansere. Foreningen var en stor del af drivkraften i restaureringen af gården.

I kommunen er der ca. 50 kommunale og kommunalt støttede medborgerhuse, forsamlingshuse og foreningshuse. På havnen i Sønderborg ligger Multikulturhuset, der rummer Sønderjyllands Kunstskole, Deutsche Bücherei og hovedbiblioteket Biblioteket Sønderborg, som derudover har seks biblioteksfilialer og to biblioteksafhentningssteder. Sønderborghus er et kultur- og medborgerhus i Sønderborg. I atelieret og kælderværkstedet kan brugerne modtage undervisning fra frivillige i bl.a. syning, tegning og andre kreative fag. Til huset hører også ungdomshuset Mejeriet, der ligeledes i høj grad er drevet af frivillige.

I Nordborg ligger Nordborghus, der er et brugerdrevet medborgerhus, som blev stiftet i 1991 i en tidligere tysk privatskole fra 1925.

I Broager tog en gruppe frivillige ildsjæle i 2014 initiativ til at omdanne det gamle rådhus til medborgerhuset Broagerhus, som blev indviet i 2017. Her er bl.a. kortspilsgrupper, arrangementer og kreative værksteder.

Den sociale frivillighed er samlet i Frivillighedens Hus i Perlegade i Sønderborg, der blev indviet i 2016. Kommunen har fem væresteder: Værestedet Langesøgården i Nordborg, Café Vendepunktet i Augustenborg, Værestedet Midtpunkt i Gråsten samt Værestedet Vangen og Værestedet 12’eren i Sønderborg. Hertil kommer Kirkens Korshærs Værestedet i Nordborg.

Sønderjyske Håndbold

Byen Sønderborg var i mange år lillebror i håndboldmæssig sammenhæng i Sønderjylland, men med etableringen af SønderjyskE i 2004 blev der sat skub i sportsgrenen i byen. SønderjyskE er en professionel overbygning for de fem elitesportsklubber Haderslev Fodboldklub, TM Tønder Håndbold, Sønderjyske HK, Vojens BI og Vojens IK.

I første omgang betød overbygningen et samarbejde med TM Tønder Håndbold med hjemmebane i Tønder, men da Tønder ønskede at stå alene efter sæsonen 2005/06, begyndte SønderjyskE herrehåndbold sin rejse fra landets fjerdebedste række med base i Sønderborg i 2006. De første par sæsoner gav to direkte oprykninger, og efter nogle år i næstbedste række rykkede klubben op i Håndboldligaen i 2011.

Året efter stod en ny hjemmebane klar i Sønderborg i form af håndboldhallen Broager Sparekasse Skansen med plads til 2.000 tilskuere. Det har siden da været håndboldens centrum i Sønderjylland, og i flere sæsoner er SønderjyskE sluttet højere end TM Tønder i det danske håndboldhierarki.

Endnu har SønderjyskE ikke formået at slutte blandt de fire bedste i dansk herrehåndbold, men klubben er stadig ung og er i gang med et langt, sejt træk mod toppen af dansk håndbold. I sommeren 2020 tog man et nyt skridt i den retning, da man ansatte den tidligere kvindelandsholdstræner og OL-vinder Jan Pytlick som ny cheftræner for SønderjyskEs herrehåndboldhold.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Sønderborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige