Under mottoet »Være, lære og gøre!« driver Røde Kors Hovedstaden Netværkshuset Kastruplund i Kastrup, der er et mødested for de 20‑65-årige. Her kan man komme forbi til en kop kaffe og et stykke kage i haven, eller man kan deltage i en af de mange brugerdrevne aktiviteter. Netværkshuset drives af frivillige og får økonomisk støtte fra Tårnby Kommune.
.
Bamserne er klar til nye hjem og bliver stillet pænt op på tæppet til Korsvejsmarked, der bliver afholdt hvert år ved »Grunden« på Gemmas Allé i Tårnby. Korsvejsmarked er arrangeret af FDF og er et endagsmarked med børnekræmmermarked, 300 stader, underholdning, barer og spisesteder. Desuden er der den traditionsrige dyst om Den Gyldne Brandhane, som er en vandkamp mellem Frivilligenheden fra Hovedstadens Beredskab og Tårnby Brandvæsen.
.

I Tårnby Kommune er ca. 135 foreninger samlet under Tårnby Forenings Råd og Kastrup Tårnby Idræts Sammenslutning. Tårnby Forenings Råd blev dannet i 1966 med Poul Feldvoss som primus motor. Han ønskede at organisere de unge i et netværk, der kunne presse de kommunale myndigheder til at skabe de bedste forhold for fritidsaktiviteter. I dag er ca. 80 foreninger samlet i denne paraplyorganisation. Idrætsforeningerne er samlet under Kastrup Tårnby Idræts Sammenslutning, der er en lignende paraplyorganisation, med 55 idrætsforeninger, lige fra Amager Atletik Club over Kastrup-Tårnby Rideklub og Svømmeklubben KVIK Kastrup til Øresunds Ældreroere. Begge paraplyorganisationer har til huse i Fælleskontoret på Englandsvej i Tårnby.

Der bliver også spillet en hel del fodbold i kommunen, og Jan Heintze og Nicklas Bendtner sled deres første støvler op på kommunens græsplæner. Kastrup Boldklub blev stiftet i 1933, Amager Boldklub Tårnby (AB Tårnby) i 1935, mens Tårnby FF er fra 2004. Kommunen råder over 12 idrætsanlæg, herunder en curlinghal, en skøjtehal og to svømmehaller, der efter planen bliver til tre i 2020. Kendetegnende for kommunen er også nærheden til lufthavnen, og således har SAS Klubben (stiftet 1951 som SAS Group Club) både klubhus og flere foreninger i kommunen, herunder både petanque- og sejlklub.

De mange spejderforeninger er også et væsentligt indslag i kommunens foreningsliv. En gang om året (den første lørdag i juni) afholder FDF Korsvejen det yderst velbesøgte Korsvejsmarked, et familie- og kræmmermarked, som skaffer penge til foreningens børnearbejde.

Det frivillige arbejde koordineres bl.a. af en kommunalt ansat frivillighedskoordinator, der hjælper nye initiativer i gang. Det frivillige sociale arbejde omfatter bl.a. tiltag til bedre integration, fx Sprogcaféen i Tårnby og Venligboerne Tårnby. Mange er også involveret i Ældre Sagen og Vågetjenesten og i Tårnbys bedsteordning, hvor frivillige fungerer som reservebedsteforældre for familier med et spinkelt netværk.

Tårnby Kommunebiblioteker består af Tårnby Hovedbibliotek, hvor også Tårnby Stads- og Lokalarkiv ligger, og Vestamager Bibliotek. Lokalhistorien formidles tillige på Udstillingscenter Plyssen

Videre læsning

Læs mere om kultur i Tårnby Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige