Kyststrækningen mellem Agger og Hanstholm har helt særlige vindforhold, der tiltrækker surfere fra hele verden. Strækningen med de 29 surfspots har fået navnet Cold Hawaii, og særlig i byen Klitmøller bor mange surfere. Siden 2010 har Klitmøller været vært for Cold Hawaii PWA World Cup, der er en international surfkonkurrence.

.

I Thisted Kommune er ca. 232 foreninger godkendt under Folkeoplysningsloven til at modtage kommunalt tilskud.

Omkring år 1900 prægede Indre Mission og afholdsbevægelsen foreningslivet i Thy, og Thisted Afholdsforening havde ca. 15 % af byens voksne befolkning som medlemmer. Da unge kristne idrætsfolk oprettede Bedsted KFUM i 1952, mødte det modstand blandt de ældre missionsfolk, som mente, at »æ dævl« sad i bolden. I dag engagerer Bedsted KFUM Volleyball mange unge og har på eliteplan gjort Thy kendt.

Spejderne udgør stadig et vigtigt tilbud til kommunens børn og unge. Spejderbevægelsen i Thy fordeler sig i 2016 på 25 lokale organisationer, hvoraf hovedparten hører til under KFUM og KFUK.

Nye sportsgrene og foreninger er skudt op i Thisted Kommune de senere år. Surfklubben NASA i Klitmøller, der siden 2010 har afholdt Cold Hawaii PWA Wold Cup i windsurfing, er en af de nyere foreninger, der med en række initiativer rettet mod unge har oplevet stor fremgang. For at sikre, at verdensmesterskaberne fortsat kan afholdes i Klitmøller, blev den erhvervsdrivende forening Friends of Cold Hawaii stiftet i 2012.

Musik- og teaterlivet i Thisted Kommune drives i høj grad af en række frivillige entusiaster, som fx den selvejende institution Fyrspillene i Sydthy, som i 1984 lagde ud med et spil om Lodbjerg Fyr.

Thy har et aktivt ungdomsmiljø. Ud af Thys 3.500 unge gør 900 brug af det lokale ungdomshus, som URT (Ungdomsrådet i Thy) står bag. Da den årlige Alive Festival blev holdt i 2014, valgte 200 lokale unge at arbejde som frivillige på musikfestivalen, der blev besøgt af 1.000 gæster. Under seniorområdet bør nævnes pensionistforeningen HOPLA i Bedsted, der i 2015 havde ca. 450 medlemmer.

En række handikaporganisationer samlet under DH-Thisted har i lighed med flere kirkelige foreninger over årene udført et stort frivilligt socialt arbejde. Blå Kors og Danmission driver ved hjælp af frivillige flere genbrugsbutikker i kommunen. Et nyere initiativ er foreningen Hanstholm Asylcenters Venner, HAV. Foreningen har til formål at støtte beboere på Hanstholm Asylcenter gennem en række aktiviteter fortrinsvis rettet mod kvinder og børn. Blandt de folkeoplysende foreninger findes bl.a. Dansk-Bosnisk Venskabsforening og Bosnisk Bosniakisk Kulturforening, der har baggrund i et større antal bosniske flygtninges ankomst til kommunen i 1990’erne.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Thisted Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige

Eksterne links