Der trænes taklinger på fodboldskolen i Aarup Boldklub, som er den medlemsrigeste forening i Assens Kommune (2019). Klubben har bl.a. succes med at tiltrække nye medlemmer og fastholde de unge ved fx fodboldskole i sommerferien og åben futsaltræning.
.

I Assens Kommune er der væsentlig flere idrætshaller pr. indbygger end landsgennemsnittet. Størstedelen af de store er selvejende.

I 2011 blev idræts- og kulturcenteret Arena Assens indviet. Det er delvis indrettet i den tidligere saftstation, der var en del af Assens Sukkerfabrik. Foreningsaktiviteterne håndbold, gymnastik, ridning, dart, petanque, billard og svømning er populære. Den medlemsrige rideklub for islandske heste på Fyn har siden stiftelsen i 1976 holdt stævner på Orelundbanen nord for Sandager. Den medlemsrigeste håndboldforening i kommunen er Aarup Boldklub, som spiller i Aarup Fritidscenter, der også er kendt for sine håndboldstævner. Mange idrætsforeninger i kommunen har aktiviteter målrettet ældre i dagtimerne, fx Tommerup Idræt, Assens Dart Club (1983), Assens Billardklub (1949) og Assens Petanque Klub (1993). Kommunens første fitnesscenter, Fin Form i Tommerup fra 1983, blev begyndelsen på fitnesskæden af samme navn. Der er ni spejdergrupper i kommunen, som bl.a. holder til i spejdercenteret Port Arthur (1980) i Tommerup og Det Danske Spejderkorps’ spejderhytte Skovbrynet i Aarup.

Bortset fra Haarby Lokalråd fra 2013 er kommunens 15 lokalråd alle blevet oprettet i perioden 2015-19. Assens Kommune har bl.a. taget initiativ til Uhus Assens i Glamsbjerg og det tilknyttede Uråd for at fremme de 15-25-åriges inddragelse i de kommunale beslutningsprocesser. Ungdomskulturhuset bruges bl.a. af unge fra HF/VUC Fyn og de to gymnasier i Glamsbjerg.

Kommunens hele 25 forsamlingshuse i de store og små byer skaber rammen om traditionelle familiefester, fællesspisning, dilettant, udstillinger og koncerter m.m. Frøbjerg Samlings- og Kulturhus (1926) fungerer både som forsamlingshus og som øvelokaler, værksteder og opmagasinering for Frøbjerg Festspil. De mange genbrugsbutikker i kommunen drives af frivillige fra Røde Kors, Blå Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Kirkens Korshær. Café Tusindfryd er et værested for psykisk sårbare personer i Assens. Inspireret af en lignende forening ved Vojens åbnede den frivillige forening De Gule Hjælpere en butik i Tommerup. Foreningen indsamler dagligvarer, der er tæt på udløbsdato, og sælger dem uden profit til udsatte borgere.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Assens Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige