Anne Hvides Gård, der blev opført 155760, er den ældste private bygning i Svendborg og har en lang og omskiftelig historie. I 1796 drev skipper og klubvært Christen Børgesen en klub, hvorefter slægtninge fra 1837 stod bag gæstgiveriet Madam Børgesen. Siden husede bygningerne skole og kommunale kontorer, indtil Svendborg Museum åbnede i 1915.
.
GOG i sejrrigt opgør med Skjern Håndbold i herreligaen i 2020.
.

Svendborg rummer mange klubber, der er stiftet med udgangspunkt i det engelske sportsbegreb, hvor Svendborg Sportsforening fra 1884 med roning, cricket og »fodsport« og Svendborg Lawn‑Tennis Klub fra 1890 var de to første. Senere kom Svendborg Roklub i 1894, Svendborg Gymnastikforening i 1898, cricket‑ og fodboldklubben Fønix i år 1900 (fra 1915: Svendborg Boldklub), Bokseklubben Rollo i 1923 og Svendborg Basketball Club i 1958 (i dag: Svendborg Rabbits). Landsbyernes idrætsliv har været præget af gymnastik- og idrætsforeninger med afsæt i 1800-tallets højskolebevægelse, dog med håndboldklubben GOG som en markant undtagelse.

I 1967 indviedes Svendborg Idrætshal i byens vestligste udkant, og rundt om denne er gennem årene vokset et helt idrætscenter op med bl.a. svømmeland, tennishal, boldbaner og gymnastikhus. De fleste større landsbysamfund i kommunen er også forsynede med idrætshal og -anlæg, og i Skårup rummer Skårup Kultur og Idrætscenter både bibliotek, lokalhistorisk arkiv og idrætsfaciliteter.

Der er mere end 100 foreninger i kommunen, der arbejder med frivilligt socialt arbejde og dækker alt fra kirkeligt arbejde over integration til patientforeninger, ældreomsorg og støtte til børn og unge. De frivillige sociale foreninger er organiseret i Svendborg Frivilligråd og foreningen Kontakt mellem Mennesker, der holder til i Frivilligcenter Svendborg.

I Svendborg findes en række væresteder og varmestuer for socialt udsatte borgere. Der er fire brugerstyrede væresteder: Den blå Lagune, Firkanten, På Banen og Møllen. Desuden driver Kirkens Korshær en varmestue i et tidligere missionshus på Dronningholmsvej.

Sejlads

Svendborg Kommune har syv lystbådehavne, seks sejlklubber, en roklub og to kajakklubber, foruden diverse motorbådsklubber samt både-, smakke- og travaljelav.

Allerede i 1840’erne samledes folk i Svendborg på sommersøndage til lystsejlads på sundet. I 1866 organiseredes sejladsen i Svendborg Lystsejlads Forening (fra 1886: Svendborg Sunds Sejlklub), hvilket gør klubben til Danmarks ældste sejlklub sammen med Kongelig Dansk Yachtklub, der grundlagdes samme år. Der arrangeredes sejladser på Lunkebugten eller Tåsinge rundt. Kappestriden på vandet betød, at byens spidser investerede i stadig hurtigere både, hvilket var med til at udvikle både byggeriet langs Svendborg Sund. I protest mod snobberi i klubben meldte nogle medlemmer sig ud og stiftede Sejlklubben af 1920 (fra 1940: Svendborg Amatør Sejlklub). Klubben grundlagde i 2012 Silverrudder, der er en enmandskapsejlads Fyn Rundt med op til 450 startende både. Oureskolerne har siden 1992 været med til at udvikle unges interesse for sejlsport, til dels sammen med Thurø Sejlklub.

Siden 1970’erne er kajaksporten i stigende grad blevet populær, i dag med en klub i både Troense og Svendborg.

Forsamlingshuse

Der er stadig 20 aktive forsamlingshuse, der næsten alle er over 100 år gamle, i Svendborg Kommunes mindre bysamfund. I 2012 vandt Egense Forsamlingshus Lokale- og Anlægsfondens konkurrence om Fremtidens Forsamlingshuse og blev gennemgribende renoveret.

Taasinge Forsamlingshus, der er tegnet af Ejnar Mindedal Rasmussen, er Danmarks eneste forsamlingshus i nyklassicistisk stil. Huset blev i 2010 renoveret og ført tilbage til den oprindelige stil. Kunstneren Sonia Brandes har udsmykket det indre, og udenfor er to skulpturer opstillet af hhv. Erik Heide og Claes Hake.

I 2017 fik Svendborg også et forsamlingshus, da forfatteren Josefine Ottesen købte Frelsens Hærs forladte forsamlingsbygning på Lundevej og åbnede huset for foreninger, fester, frivillige grupper og kulturelle arrangementer. Svendborg Forsamlingshus ledes af en brugerforening.

Svendborg Kommunes tre øer med færgeforbindelse, Skarø, Drejø og Hjortø, har alle fungerende forsamlingshuse, selv Hjortø, der kun har syv faste beboere.

Håndboldklubben GOG

Håndboldklubben GOG blev stiftet i 1973 ved sammenlægning af to lokalklubber i Gudbjerg og Oure-Gudme. Året før var Sydøstfynshallen indviet i Gudme, og den nystiftede og ambitiøse klub kunne deltage i vinterturneringer sammen med hold fra de større byer. Halfaciliteterne er siden blevet udvidet flere gange, og navnet er tilsvarende ændret, først til Gudmehallerne og siden til GOG Arena.

Allerede i midten af 1980’erne rykkede GOG’s kvinder op i den bedste række og vandt i begyndelsen af 1990’erne fire danske mesterskaber i træk. Kvinderne har ikke siden blandet sig i håndboldens absolutte top, men det har GOG’s herrehold til gengæld. I 1987 kom mændene for første gang i 1. division, og holdet har mange gange siden kæmpet om det danske mesterskab og vundet det i alt seks gange. Holdet har tilsvarende markeret sig i internationale turneringer.

På grund af en stor gæld gik GOG konkurs i 2010, og herreholdet blev tvangsnedrykket til 2. division. Samtidig blev de professionelle spillere fritstillet. GOG overlevede dog og har siden været at finde blandt topholdene i den danske håndboldliga.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Svendborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige