N-S gående dige, set fra SØ
.
N-S gående dige, set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523441
Sted- og lokalitetsnummer
060305-512
Anlæg
Forsvarsvold, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Kurediget" Kurediget består af en ca. 125 m. lang jordvold, der er mellem 3 og 4 m. bred og ca. 1 m. høj. Volden er orienteret i nord- sydlig retning. Langs voldens østlige fod er en grav, der langs den nordlige halvdel af volden har karakter af en grøft. Diget er beliggende i en granplantage og gennemskæres omtrent på mid- ten af en grøft. Diget er delvis beplantet med nåletræer. Fred- ningsgrænsen går i syd, vest og nord langs voldens fod og i øst langs gravens (grøftens) ydre overkant. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges ved gravning, pløjning, beplantning, bebyggelse, henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres.

Undersøgelseshistorie

1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKurediget: 125 m lang jordvold NNØ/SSV. 3,5 m bred. 0,5-0,7 m høj. I skov. N og S enden afbrudt af grøft og ager. Gravet grøft på Ø-siden af volden. 6 vejspor og 1 grøft gennem diget. Flere steder og især i grøftens gennemskæring fremtræder digets indre stenkerne tydeligt. På en strækning, 30-40 m fra digets S-lige afbrud er diget kun 0,25-0,3 m højt. Gammelt markskeldige, der synes at markere en østlig ager. Adskillige lave volde efter højryggede agre både Ø og V for diget. Voldene V for diget synes dog afskåret af diget, hvorimod voldene Ø herfor løber parallelt med diget. Selve diget tæt bevokset med bl.a. gran og eg, og tæt undervækst af brombær, hindbær, hyld, birk, unge rønnetræer og mos i bund.
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterLokaliteten mgl. data.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Forsvarsvold

En forsvarsvold er en række af lave, langstrakte volde med tilhørende voldgrave. Forsvarsvolde findes rundt om i Danmark, overvejende i Jylland. Kun få er arkæologisk undersøgt og endnu færre dateret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links