På dette håndkolorerede stik Parti af Frederiksdal fra serien Sjællands yndigste Egne (1838) af H.G.F. Holm ses den nu næsten forsvundne vandmølle, der lå mellem Bagsværd Sø og Lyngby Sø. I baggrunden tv. anes herregården Frederiksdal.

.

Frederiksdal ligger mellem Furesø, Bagsværd Sø og Lyngby Sø, der alle er forbundet med Mølleå. Størstedelen af arealet, der tilhører Frederiksdal, er dækket af løvskov, især bøg.

Siden 1800-tallet har Frederiksdal været et forlystelsessted. Hertil søgte det københavnske borgerskab på varme dage, og få meget velhavende familier tilbragte allerede fra 1700-tallet sommeren i deres lystslotte, fx Frederiksdal, der stadig er i privat eje, og Sophienholm, der siden 1967 har været udstillingsbygning for Lyngby-Taarbæk Kommune.

I 1930 lejede Lyngby-Taarbæk Kommune en eng ved Furesø for at etablere en badestrand og sikre adgang til et rekreativt område. I begyndelsen var der ingen omklædningskabiner, men der var mulighed for at leje telte, og man kunne få tilladelse til overnatning. Der blev installeret en vandhane ved Virum Vandvej, men ingen vandskyllende toiletter, hvilket Sundhedskommissionen kritisk bemærkede i 1936. Først da krigens mangel på byggematerialer var slut, blev Frederiksdal Fribads bygning opført i 1951.

I dag er der stadig fine bademuligheder ved Furesø, og der er kano- og kajakudlejning i en tidligere mølles bygninger, hvor Nybrovej krydser den kanallagte Mølleå. Hotel Frederiksdal (tidligere Hotel Hvide Hus) ligger på samme sted, som tidligere husede en kro.

På Mølleå ved Nybrovej i Frederiksdal tager en roer de første tag med pagajen i sin lejede kajak og begynder turen østpå mod Lyngby Sø. Frederiksdal Kano- og Bådudlejning holder til her, og den smalle passage mellem Furesø og Lyngby Sø er derfor et populært sted at sætte kanoen eller kajakken i vandet.

.

Videre læsning

Læs mere om byer i Lyngby-Taarbæk Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Bydele og byområder