Frilandsmuseet Hjerl Hede ligger ved Vinderup. Museet blev stiftet på initiativ af forretningsmanden H.P. Hjerl Hansen og åbnede for besøgende i 1932. Samlingen består af bygninger, som belyser boligindretning og byggeskik på landet. Det ældste hus på museet er bygget i 1546 og kan være det ældste bondehus i Danmark. Museet dækker med sin samling tiden frem til det tidlige 1900-tal. Museet er kendt for at benytte levendegørelse i formidlingen, dvs. at der i værkstederne og i husene er folk, der arbejder med traditionelle håndværk og bruger gamle arbejdsmetoder. Frilandsmuseet Hjerl Hede arbejder målrettet med bevaring af hhv. gamle danske landhåndværk og gamle danske husdyrracer. Siden 1955 har museet rådet over en rekonstrueret stenalderboplads.

Museet udgør sammen med Holstebro Museum og Strandingsmuseum St. George De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune, der har status af statsanerkendt museum.

Den gule og røde landsbykro fra ca. 1750 og den dertilhørende rejsestald på Frilandsmuseet Hjerl Hede. Kroen er flyttet fra Skovsgårde på Nordvestfyn til Hjerl Hede og fortæller om dagliglivet på kroen omkring 1865.

.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Holstebro Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv