Et minde fra det første år med bavianer i GIVSKUD ZOO i 1973. Det var inden, at de ca. 150 anubisbavianer, som før indfangning levede vildt i Etiopien, fik lært sig selv at hoppe op og pille i biludstyr og tagbagage og åbne uaflåste bagagerum. I 1975 introducerede parken en traktor med vogne til at transportere gæsterne rundt blandt de fingernemme dyr. Men bavianerne var svære at styre, og i 1980 blev de kloge dyr igen flyttet til et indhegnet område, hvorfra publikum kunne betragte dem.
.

Den 12. august 1969 åbnede den tidligere landmand Jacob Hansen, der ejede en zoologisk have i Vejle, Danmarks første safaripark ved Givskud, hvor publikum i egne biler kunne køre gennem et indhegnet område med ca. 30 fritgående løver. Løveparken blev hurtigt en publikumssucces med ca. 200.000 besøgende allerede i den første sæson, og i løbet af de følgende år blev der føjet nye seværdigheder til i form af bl.a. elefanter, kameler, zebraer, strudse, antiloper, en abepark med bavianer samt bisonokser, der kunne beses fra et tog indrettet som i en western. I 1983 ændredes Løveparkens navn til GIVSKUD ZOO i forbindelse med, at parken overgik fra privateje til en selvejende institution, der fik statsanerkendelse i 1989. Næsehornet »Brutalis« skabte i 1990’erne med sin uregerlige adfærd og efterfølgende flytning til et naturreservat i Namibia stor opmærksomhed om GIVSKUD ZOO, og det samme var tilfældet, da indvielsen af et stort anlæg med en flok gorillaer med førerhannen »Samson « resulterede i en sæsonrekord på 441.000 besøgende i år 2000.

GIVSKUD ZOO, der fra 2019 fik tilføjelsen »ZOOTOPIA«, som er græsk for »dyrenes sted«, udfører et omfattende formidlings-, forsknings- og bevaringsarbejde for truede dyrearter. Et årligt besøgstal på ca. 400.000 gør GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA til Vejle Kommunes absolut største turistattraktion.

Videre læsning

Læs mere om erhverv og arbejdsmarked i Vejle Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked