Det nordvestlige Galten, 2019. Kortudsnittet viser Galtens ældste del i nordvest, med kirken fra 1884. Nørregade-Søndergade udgør hovedstrøget og passerer Vestergade, der er anlagt i tracéet af den nedlagte jernbane. Byens centrum omkring Torvet, som er blevet renoveret, rummer dagligvarehandel og en række servicefunktioner. Det skiller sig ikke meget ud fra de tætte parcelhuskvarterer, der omgiver det, men i 2018 gav kommunen tilladelse til et byggeri i fem etager. I sydøst har Galtens vækst indhentet forstaden Klank.
.

I det grønne område Bytoften, i hjørnet mellem Søndergade og Vestergade, ligger Galten Skatepark. Den åbnede d. 6. maj 2017 og er et 1.100 m2 stort område, hvor børn og unge kan udfordre sig selv og hinanden på skateboard, BMX-cykel, løbehjul eller rulleskøjter.

.

Galten har en befolkning på 8.647 og et areal på 5,9 km2. Byen består af de to sammenvoksede byer Galten og Skovby mellem Aarhus og Silkeborg. Skovby ligger 16 km og Galten 19 km vest for Aarhus. Nord for byen løber Lyngbygård Å mod øst i en smeltevandsdal, omgivet af marker og småskove. Mod syd afsluttes byen af den gamle hovedvej. Både Galten og Skovby har forbindelse til Herningmotorvejen, der løber syd om hovedvejen. Efter jernbanens lukning i 1956 begyndte en stærk tilflytning af pendlere med bil; den har for Galtens vedkommende siden holdt sig, mens Skovbys folketal stagnerede efter ca. 1980. Siden 2007 er Galten og Skovby blevet regnet som én enhed. Det åbne land herimellem er efterhånden bebygget, og Galten udvides med villakvarteret Svaneparken mod vest. Erhvervsområder findes langs landevejen samt i Galtens nordkant. Hele byområdet er nu 5 km langt og 2 km bredt.

Betydning af bynavnet Galten

Den ældst kendte kilde til navnet Galten er fra *1306, hvor formen Galten optræder. I senere belæg findes former som Gallten (1480) og Galtenn (1610). Navnet er sammensat af dyrebetegnelsen galt, som betyder »kastreret orne«, og substantivet tun, som i gamle stednavne sandsynligvis har betydningen »indhegning«. Navnet sigter således til en indhegning med galte. Byen kaldes indimellem Sønder Galten for at adskille den fra Nørre Galten ved Randers.

Mere om bynavne i kommunen

Videre læsning

Læs mere om byer i Skanderborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer