Oversigt - fra ØNØ
.
Vestside - fra V
.
Østside - fra ØNØ
.

Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
263053
Sted- og lokalitetsnummer
010407-143
Anlæg
Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1921 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesmærke, genforeningsmonument sat til minde om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Sandstensobelisken er 8 m høj og måler 2,7 x 2,7 m ved basis. På forsiden lyder inskriptionen: TIL MINDE OM GENFORENINGEN DEN 15. JUNI 1920 På bagsiden: SLUTTER KREDS OG STAAR FAST ALLE DANSKE MÆND På østsiden: MODERSMAALETS STÆRKE BAAND DROG DIG UD AF FREMMED HAAND På vestsiden: HJERTER, SOM I TROSKAB LUE MOD, SOM DØDEN EJ KAN KUE Inskriptionen er påsat obelisken med metalbogstaver.

Undersøgelseshistorie

2018
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiGenforeningsmonument sat til minde om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Sandstens-obelisken er 8 m høj og måler 2,7 x 2,7 m ved basis. Monumentet er rejst på en lille plads langs Kongevejen, mellem Trækbanen og Herluf Trolles vej. På forsiden lyder inskriptionen: TIL MINDE OM GENFORENINGEN DEN 15. JUNI 1920 På bagsiden: SLUTTER KREDS OG STAAR FAST ALLE DANSKE MÆND På østsiden: MODERSMAALETS STÆRKE BAAND DROG DIG UD AF FREMMED HAAND På vestsiden: HJERTER, SOM I TROSKAB LUE MOD, SOM DØDEN EJ KAN KUE **Historik** Genforeningsmonumentet er rejst af direktør Fr. Hansen, men skænket til Helsingør By. Mindestøtten blev afsløret 9. maj 1921 i overværelse af ca. 2000 mennesker. Direktøren holdt selv afsløringstalen og børn fra den lokale kommuneskole sang ved lejligheden. Borgmesteren modtog på byens vegne mindesmærket. Monumentet er tegnet af arkitekt Krøier og udført af sten- og billedhugger Sørensen, begge fra Helsingør. (Let omskrevet tekst i uddrag fra ”Genforeningsmindesmærkernes Historie” af Johannes Vejlager)
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links