stenens forside set fra øst
.
stenens bagside set fra vest
.
stenens forside set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411126
Sted- og lokalitetsnummer
230103-160
Anlæg
Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1928 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4111:26 Mindesmærke. Genforeningstenen er ca. 1,8 x 1,22 x 0,4 m stor. Indskrift af indhuggede sortmalede versaler. Forsiden: TIL MINDE OM GENFORENINGEN MED MODERLANDET 1920 STENEN STAAR OG SLÆGTER MELDE MAGT ER MER FOR RET AT GÆLDE Bagsiden: SANGFORENINGEN OG DANSKE BEBOERE LOD STENEN REJSE Inskriptionen på mindestenen kan opmales og vedligeholdes som hidtil med anvendelse af samme typografi, farve og i samme omfang.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenAfventer data
2018
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst: Genforeningsten ca. 180x122x40 cm stor lysgrå granitsten med sleben forside. Indskrift af indhuggede sortmalede versaler: forside: TIL MINDE OM GENFORENINGEN MED MODERLANDET 1920 STENEN STAAR OG SLÆGTER MELDE MAGT ER MER FOR RET AT GÆLDE Bagsiden: SANGFORENINGEN OG DANSKE BEBOERE LOD STENEN REJSE I 1922 tog Nordborg Sangforening initiativ til at skaffe penge til at rejse en genforeningssten. Stenen stammer fra Pøl Strand, hvor den sad i en høj skrænt. Skrænten blev udhulet af stenen skred ned på forstranden. Der gik seks år inden der oprandt en vinter med så hård frost, at det var muligt at hente stenen op fra stranden. Det tog tre dage at få stenen læsset på en blokvogn og via udlagte skinner blev den skubbet hen til opkørslen fra stranden. Seks heste kørte den til Pøl og herfa i januar 1928 blev den kørt til pladsen, hvor den nu står. Den 9. juli 1928 blev stenen afsløret.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links