stenen set fra syd
.
stenens bagside
.
stenen set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
411127
Sted- og lokalitetsnummer
230104-161
Anlæg
Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1920 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4111:27 Mindesmærke. Romansk gravsten genbrugt som genforeningssten. Stenen er ca. 1,21 x 0,54 x 0,26 m, og har en rundbuet afslutning øverst. På forsiden er indhugget et lavt fremstående latinsk kors. Hver korsarm afsluttes med en halvkugle. På den vandrette korsarm er med sortmalede versaler indhugget teksten: GENFORENINGEN og nedenunder står: 9.7. 1920.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenAfventer data
2018
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst: Romansk gravsten genbrugt som genforeningssten. En rødlig tilhugget granitsten som måler ca. 1,21x0,54x0,26 m. Stenen har rundbuet afslutning øverst. Det ene hjørne er slået af. På forsiden er indhugget et lavt fremstående latinsk kors. Hver korsarm afsluttes med en halvkugle. På den vandrette korsarm er med sortmalede versaler indhugget teksten: GENFORENINGEN og nedenunder står: 9.7. 1920. Stenen er opstillet i lille anlæg omgivet af hæk og træer. Historik: Stenen sad indmuret i kirkens murværk og i 1880'erne lod den daværende præst stenen udtage, for at undersøge om der var noget bag stenen, hvad der ikke var. Stenen blev herefter opstillet i våbenhuset. Da man ledte efter en passende sten som kunne bruges som genforeningssten, tog man den gamle gravsten og lod den enkle tekst indhugge. Stenen blev rejst dagen før genforeningen i 1920 og afsløret på selve genforeningsdagen.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links