Gjerrild Klint troner over Gjerrild Nordstrand, hvor lystfiskere sætter deres evner, tålmodighed og held på prøve. Heldigvis er kysten ud for Gjerrild Nordstrand fiskerig. Om foråret og efteråret er især havørred og torsk almindelige, og de får i forsommeren selskab af trækkende hornfisk. Fladfisk som skrubbe, rødspætte og pighvar er talrige på den sandede havbund året rundt.
.

Med sine lave klitter og den brede, hvide sandstrand hører kysten ved Gjerrild Nordstrand til blandt Østjyllands fineste badestrande. Mod syd afløses det flade forland ved nordstranden af den op til 20 m høje og ca. 850 m lange Gjerrild Klint. I modsætning til kalkklinterne ved Sangstrup og Karlby er Gjerrild Klint udelukkende opbygget af istidsaflejringer. De ældste lag stammer fra Saale, som er den næstsidste istid, der sluttede for 130.000 år siden. Ved klinten er der et tydeligt skifte i vanddybden, således at de lavvandede områder strækker sig langt ud øst for klinten, mens det fra klinten og sydøstpå hurtigt bliver dybt.

Bag klitterne kan man finde flere ralgrave, hvor Århus Sten- & Gruskompagni tidligere har indvundet sten og grus. I de nu forladte ralgrave vokser en række sjældne planter som alm. ulvefod, alm. månerude, koralrod, purpurgøgeurt og mosevintergrøn. De solbeskinnede skrænter er desuden rige på insekter og andre hvirvelløse dyr, heriblandt den farvestrålende mariehøneedderkop. De små, hurtige digesvaler graver deres redehuller i Gjerrild Klint, men ellers er området især et vigtigt knudepunkt for trækkende fugle. Om foråret kan rovfugle, kragefugle, duer og finker ses trække over Kattegat i stort antal, mens havænder og alkefugle opholder sig på havet tæt på kysten om vinteren.

For at sikre offentligheden adgang til stranden blev ca. 43,5 ha af kysten ud for sommerhusområdet Gjerrild Nordstrand fredet i 1974.

Videre læsning

Læs mere om Kyster i Norddjurs Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kyster

Eksterne links