Gram-virksomhederne kan føre deres rødder tilbage til 1901, hvor Hans Gram stiftede en maskinfabrik i Vojens og nogle år senere gik i partnerskab med sin bror Aage Gram. De producerede i første omgang maskiner til mælkeindvejning og begyndte senere at fremstille kølemaskiner til mejerier. I begyndelsen af 1950’erne kom der for alvor gang i produktionen af fryse- og køleskabe til husholdninger. Virksomheden blev kendt som Brødrene Gram.

I sine velmagtsdage i 1970’erne var fryse- og køleskabsproducenten Gram den største arbejdsplads i Vojens med op til 1.500 medarbejdere, der producerede næsten alt inden for køle/frys til både husholdninger og virksomheder. Med den stigende internationale konkurrence i 1990’erne inden for især fryse- og køleskabe til husholdninger gik det dårligere for Gram, og ejerfonden bag virksomheden, Aage og Anna Gram Fonden, måtte afstå virksomheden til VT Holding ejet af Laurids Jessen. I de følgende år blev virksomheden splittet op og solgt.

Tilbage var i slutningen af 2010’erne tre Gram-virksomheder: Gram Equipment A/S i Kolding producerer procesudstyr til førende internationale isproducenter. Gram A/S ligeledes i Kolding sælger hårde hvidevarer til husholdninger. Tilbage i Vojens er Gram Commercial, der udvikler og fremstiller køle- og fryseskabe til professionelt brug i bl.a. restauranter, hospitaler og centralkøkkener. Virksomheden er en filial af den japanske kølekoncern Hoshizaki og beskæftiger ca. 200 medarbejdere. Langt den største del af produktionen bliver eksporteret til lande i Europa.

Videre læsning

Læs mere om erhverv og arbejdsmarked i Haderslev Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked