Oversigt - Set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
513587
Sted- og lokalitetsnummer
060402-204
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Røse, 0,5 x 6 m. Den NV del afskåret af grøft og skovvej. I kanten er adskillige sten synlige. Overfladen er i V noget ujævn.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRøse. 0,5 x 6 m. I skov. NV-lige del afskåret af grøft og skovvej SV-NØ. I kanten adskillige sten synlige, dvs. der er tale om en røse. Overfladen på V-del noget ujævn. Måske fra rodvæltere. Ved NV fod jorddynge fra grøftens oprensning. Tæt bevokset med unge kirsebærtræer og enkel ung bøg. Underbevoksning af brombær, kaprifolie og græs. Indgår i højgruppe sammen med 5135:82-102. Afsætning: andet: opmålt. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1994
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLokaliteten mgl. data.
1994
Diverse sagsbehandling - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links