oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra SSØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292369
Sted- og lokalitetsnummer
030412-334
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Røse. 1,5 x 14 m. Græsklædt med lidt rod- og stødskud.

Undersøgelseshistorie

1967
Museal rekognoscering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 19, Røse, hovedstore sten, overflade beskadiget ved plantning, 1.5m høj og 12-14m i diam.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumStenrøse ca. 1,2 m høj og ca. 12 x 12 m i diameter. Formen fremstår lettere kvadratisk, hvilket kan skyldes tidligere skovarbejde på stedet. Overfladen, som er meget ujævn, bestå af mosbevoksede hånd- til hovedstore sten. Fortidsmindet ligger i en granplantage. Ingen graner på røsen. Selvsåede birketræer vokser på fortidsmindet. Umiddelbart syd for fortidsmindet er ryddet en bane i plantagen, som nu fungere som kørespor i øst-vestlig retning.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links