oversigt, set fra vest
.
oversigt, set fra SØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292386
Sted- og lokalitetsnummer
030412-303
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Røse. 1,0 x 12 m. En stor sten i røsens SSV fod

Undersøgelseshistorie

1967
Museal rekognoscering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 9, Røse 1/2-1m høj og 8-9m i diam. bygget af hovedstore sten liggende på sydskråning.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumGravhøj liggende på SV-vendt skråning. Højden er ca. 2 m afhængig af hvilken side den ses fra. Størst synes højden når gravhøjen betragtes fra SV. Diameteren er ca. 18 meter. Gravhøjen ligger i en lille lysning i den plantede skov. Brombær- og hindbærkrat samt selvsåede træer vokser på nord- og østsiden af højen. Den øvrige overflade er græsbevokset. Højen er ikke synlig fra trampestien, der løber ca. 12 m øst for fortidsmindet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links