Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1813186
Sted- og lokalitetsnummer
140702-32
Anlæg
Gravrøse, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb.nr. 32 + 32a-h]]: Paa den bølgeformede Flade mellem og omkring de sidst nævnte Høie findes mindst 6 lave, runde Høie, som utvivlsomt ere Gravhøie.
1927
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 0,4 x 10 m. En mængde plantehuller gravet og heri plantet fyr og gran. Lyngklædt i hede. FM 18/8 1927[[FM 1927]]
2008
Museal besigtigelse - Det Kulturhistoriske CentralregisterRøse, 7x9 x 1 m. Lyngklædt.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumLille, uundseelig, lyngklædt høj i gammelt hedeterræn.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links