Greve Museum udstiller, indsamler og forsker i hedebosyninger, der var en stærk tradition på Hedeboegnen. De hvide syninger, der kendes fra begyndelsen af 1700-tallet og frem til midten af 1900-tallet, blev udført i hør og med stor dygtighed på kraver, skulderstykker, ærmekanter og pyntehåndklæder og som mellemværk på pudevår og lagner. Foto fra Greve Museums udstilling Hedebosyning – en verden af variationer fra 2008.
.

Greve Museum slog dørene op for sin første udstilling i 1988 og blev statsanerkendt året efter. Forinden var gået flere års forarbejde, der blev indledt i 1973 med dannelsen af Greve Lokalarkiv, som i mange år lå på Greve Bibliotek. Gennem 1980’erne pågik et stort restaureringsarbejde af den gamle Grevegård frem mod åbningen af Greve Museums første udstilling. Greve Lokalhistorisk Arkiv blev lagt under museet, og Greve Lokalhistoriske Forening er stadig en tæt samarbejdspartner for museum og arkiv.

Greve Museum danner med sine to afdelinger Grevegård og Mosede Fort rammerne om den kulturhistoriske fortælling om Greve Kommune. På Grevegård, en hedebogård, hvis ældste dele er fra 1826, fortælles historien om Hedeboegnens bønder, der bl.a. er kendt for de særlige hedebosyninger og tekstiler af hør. På gården formidles også fortællingen om parcelhusdrømme og forstadsbebyggelser siden 1960’erne. Det er en væsentlig del af Greve Kommunes historie, da nogle af de største parcelhusområder i efterkrigstidens Danmark blev placeret langs kysten ved Køge Bugt.

Interiør fra Greve Museums Grevegård. Det gamle stuehus er fra 1826 og har faste udstillinger af interiør fra 1820’erne og 1920’erne. Denne del af museet rummer desuden Greve Lokalarkiv.

.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Greve Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv