Med et areal på 5.795 ha er Gribskov Sjællands største og Danmarks fjerdestørste skov. Kun de sydlige ca. 3.000 ha af skoven strækker sig ind i Hillerød Kommune. Rødgran og bøg er de mest almindelige skovtræer. For bl.a. at skabe åbne områder i skoven foregår der en gradvis afvikling af nåletræsbevoksningerne.
I 1800-tallet blev der gennemført en massiv dræning, og mange af skovens vådområder forsvandt. Siden 1991 er grøfter og afvandingskanaler dog blevet stoppet, så mange af de forsvundne søer og moser nu er genopstået. Flere af skovens enge er også blevet genoprettet gennem en målrettet naturpleje, som bl.a. omfatter slåning med le og græsning med heste. Naturplejen har især haft betydning for engplanterne, som er vokset markant i både antal og mangfoldighed.
På de skovdækkede arealer er jordbunden overvejende fattig, og morbund er udbredt. Efterhånden som man kommer sydøstpå, bliver den næringsfattige bund til dels erstattet af muldbund. Det afspejler sig også i plantelivet. Mens man på morbunden finder planter som bølget bunke, majblomst, otteradet ulvefod, hedelyng og blåbær, domineres muldbunden af et mere næringskrævende planteliv med bl.a. miliegræs, flitteraks, skovstar, skovgøgelilje og hvid anemone.
I skoven yngler bl.a. fiskeørn, hvepsevåge, rød glente, duehøg, sortspætte, lille flagspætte, svaleklire, huldue og rødrygget tornskade. Af de otte arter af flagermus, som er kendt fra kommunen, findes flere i Gribskov, heriblandt den sjældent sete frynseflagermus. Derudover huser skoven en af Danmarks største fritlevende bestande af dådyr.
Gribskov er udpeget som habitat- og fuglebeskyttelsesområde. I den sydvestligste del af Gribskov ligger Strødamreservatet.
Hvert år besøges Gribskov af flere hundrede tusinde mennesker, der udnytter det netværk af vandreruter, cykelruter og mountainbikespor, som på kryds og tværs gennemskærer naturområdet.
Siden Reformationen var det meste af Gribskov kongens skov og blev sammen med Store Dyrehave udgangspunkt for den parforcejagt, som Christian 5. indførte efter sin indsættelse i 1670.
Gribskov ved Skovskolen i Nødebo (forgrunden) og med Esrum Sø i baggrunden.