Befolkning og areal i Roskilde Kommunes byer med mindst 200 indbyggere (2021). *En meget lille del af Havdrup ligger i Roskilde Kommune, resten af byen hører til Solrød Kommune.
.

Gundsømagle var kommunesæde i Gundsø Kommune 1970‑2006. Det nu tidligere rådhus på Sognevej rummer i dag et specialcenter for unge. Byen har en befolkning på 2.743 og ligger ca. 11 km nordøst for Roskilde. Gundsømagle Parkvej og Piledyssen løber som en halvcirkel rundt om Hovedgaden og Sognevej. Den omkredser landsbyens ældste gårde og huse og de parcelhuskvarterer, der blev anlagt, da befolkningstallet voksede i sidste halvdel af 1900-tallet. Byen er vokset yderligere nord for Piledyssen, og mod øst er kvarteret ved Holmehøjen med parcelhuse og tæt-lavt byggeri ved at være afsluttet.

Da byen er omgivet af stendysser med tilhørende fredningsbestemmelser, er udvidelsesmulighederne begrænsede; men på erhvervsområdet ved Holmehøjen er det muligt at konvertere uudnyttede grunde til boligformål, suppleret med byfortætning i den gamle landsby. Gundsømagle Sø sydøst for byen er et fuglereservat og en del af byens rekreative område sammen med Gulddysse Skov nord for byen.

Videre læsning

Læs mere om byer i Roskilde Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Byer