Hadsundbroen set fra Hadsund Syd; i baggrunden anes tårnet af Hadsund Kirke. Broen, der blev indviet i 1976, er en lavbro med to broklapper og har en længde på 252 m.
.

På fjordens nordside ligger Hadsund på et stejlt skrånende terræn ned mod fjorden. Hadsund Centrum er området omkring Hadsund Kirke og gågaden Storegade, der er en af byens ældste gader. I 1890’ernes slutning og frem til og med broens etablering i 1904 opførtes her et sammenhængende gadebillede i to etager.

Særlig én arkitekt kom til at sætte sit præg på byen i de første årtier af 1900-tallet: Morten Skøt fra Hobro. Hans første opgave var den nye kommuneskole i 1911 i Skolegade ved siden af kirken. I 2006 blev den gamle skole omdannet til Hadsund Kultur-Center. I 1915 fik Skøt til opgave at opføre det imposante hovedsæde for Hadsund Bank (nu Jutlander Bank) i Brogade i nybarok med en kraftig hovedgesims, frontispicer og fremhævede hjørnelisener. I 1915 anlagde han også Teknisk Skole, og i 1919 opførte han en ny politistation i statelig nyklassicisme. Politistationen blev officielt nedlagt i 2007, hvor politiet flyttede til rådhuset. Da et nyt alderdomshjem i slutningen af 1930’erne skulle opføres, kom Skøt og hans kompagnon Adolf Thygesen til at udføre tegningerne, nu i modernistisk stil. Alderdomshjemmet kunne dog først indvies i 1940, efter Skøts død.

Af nyere arkitektur er den nye Hadsund Skole opført 2004-05, tegnet af JJW Arkitekter og Bjerg Arkitektur. På en nordvendt skråning ned mod Mariager Fjord ligger Mariagerfjord Golfklub, hvor det nye klubhus fra 2008 blev placeret centralt i anlægget. Bygningens base er udført i in situ-beton, mens hovedkonstruktionen består af stålspær afsluttet med ensidigt hældende paptag og med facader i træ og aluminium. Arkitekt er Fjorden Arkitekter.

I 2012 opførte Ravn Arkitektur administrationsbygningen til kommunens nye rensningsanlæg nord for Hadsund. Bygningen er et U-formet bygningslegeme med ensidigt tagfald med spildevands-, rentvands- og administrationsafdeling i hver sin fløj.

Videre læsning

Læs mere om Hadsund

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur

Eksterne links