Haldor Topsøe i Frederikssund
Haldor Topsøe i Frederikssund
Af .
Katalysatorfabrikken, der er en del af den familieejede internationale virksomhed Haldor Topsøe A/S, ligger på Heimdalsvej i Frederikssund. Her inspiceres udstyr til produktion af ammoniakkatalysatorer til gødningsindustrien.
.

Den højteknologiske virksomhed Haldor Topsøe A/S er den største private arbejdsplads i Frederikssund Kommune, og har alene her ca. 600 ansatte.

Haldor Topsøe A/S har hovedkvarter i Kgs. Lyngby, men købte i 1958 Linderupgaard nær byen Frederikssund. På de jorder opførte firmaet en katalysatorfabrik, der blev taget i brug i 1963 og siden er blevet udvidet og moderniseret mange gange. Katalysatorer bruges til at fremme eller omdanne kemiske processer. Koncernens løsninger bruges bl.a. i gødningsproduktion, til rensning af røg fra kraftværker, industrianlæg og udstødning fra biler.

Virksomheden er en af verdens førende inden for procesteknik, forskning og udvikling i heterogen katalyse til brug i olieraffinaderier, kemisk produktion samt grøn teknologi. Den er grundlagt af Haldor Topsøe i 1940 og beskæftiger rundtom i verden ca. 2.300 medarbejdere. Efter stifterens død i 2013 er virksomheden forblevet i familiens eje.

Haldor Topsøe var også grundlægger af Topsil, der fremstiller ultrarent silicium til halvlederindustrien. Virksomheden blev solgt fra i 1972 og er i dag ejet af det taiwanske GlobalWafers Co. Ltd., der fortsætter produktionen ved Sundbylille sydøst for Frederikssund i selskabet Topsil GlobalWafers A/S.

Videre læsning

Læs mere om Industrien i Frederikssund Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked