På baggrund af en større samling af værker af Henry Heerup, der blev givet til Rødovre Kommune af Heerups enke, Marion Heerup, kunne Heerup Museum slå dørene op d. 1. maj 2000. Gennem skiftende udstillinger belyses kunstnerens liv og virke med fokus på en tidsperiode, en særlig motivkreds eller kunsthistoriske sammenhænge samt dialogudstillinger med samtidskunstnere. Foran museet finder man Heerups 6 m høje skulptur Totempæl fra 1963, der blev skabt på bestilling af belysningsfirmaet Louis Poulsen i Nyhavn og genopsat i Rødovre 2011.

Heerup Museum, der åbnede i 2000, blev grundlagt på baggrund af en donation fra kunstnerens enke. Museet udstiller dele af samlingen og har skiftende udstillinger samt en omfattende formidlingsvirksomhed.

.

Henry Heerup

Henry Heerups tilknytning til Rødovre begyndte, da han i 1945 købte en grund på Kamstrupvej 96. Her havde han atelier til sin død i 1993. Både i malerier og skulpturer ses hans inspiration fra folkelige billeder på tværs af historie og kulturer.

.

Den danske billedkunstner Henry Heerup (1907‑93) er Rødovres mest markante og internationalt anerkendte kunstner. Født og opvokset på Nørrebro blev hans køb af en udstykningsgrund på Kamstrupvej i Rødovre i 1945 ikke alene en afgørende del af hans kunstneriske strategi, men også en spejling af den generelle udflytning fra »broerne« til forstaden. Den potentielle villahave forvandlede Heerup til sit helt eget vildtvoksende have-atelier, hvorfra han gennem 40 år spejlede hverdagen omkring sig i alt fra skraldemodeller og stenskulpturer til grafiske tryk og farvemættede malerier.

Med udtrykket »Al Kunst Bør Være Folkelig« blev Heerup eksponent for en kunst, der havde rod i en akademisk tradition, men strakte sig for at nå den brede befolkning i både form og indhold. Heerup var en del af gruppen af spontane abstrakte kunstnere, der i 1948 stiftede den internationale kunstnergruppe Cobra.

Videre læsning

Læs mere om billedkunst i Rødovre Kommune

Se alle artikler om Billedkunst