Oversigt, set fra SØ
.
Oversigt, set fra SV
.
Oversigt, set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
503391
Sted- og lokalitetsnummer
060105-260
Anlæg
Helleristning/billedsten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helleristning bestående af 8 skibe, 1 ufuldstændigt skib, 1 ubestemmelig figur (skib?), 2 hjulkors, 1 cirkel og 7 skåltegn. Skibene er dobbeltfurede med opdelt skrog og indadbøjede eller svanehalsformede stævne og lange opadhøjede kølsnabler. Et af skibene er bemandet med 2 figurer, den ene måske en lurblæser. På klippeflade i græsningsareal.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelleristning, Glob nr. 55, på klippeflade i ager. 1,4 x 1,9 m, 8 skibe. En forvitret skibsfigur, en ubestemmelig figur, 2 hjulkors, en cirkel og 7 skålgruber. Et af skibene bemandet med to mennesker, hvoraf den ene ser ud til at blæse i en lur af tidlig type. Helleristningerne dårligt synlige, gammel gul opmaling nær forsvundet. Helleristningerne foreslås nyopmalede. Indgår i amtets plejeplan. Oplysningsskilt opstillet ved vej. ** Seværdighedsforklaring ** Flot helleristningsfelt
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterLokaliteten mgl. data.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links