Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
5033103
Sted- og lokalitetsnummer
060105-189
Anlæg
Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Enkeltfund, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Helleristning Helleristninger hugget på en flade på grundfjeldet. Fladen måler 1,5 m Ø - V og 1 m N - S.Fladen hælder mod N. Der er afbilledet et drageskib og en båd.

Undersøgelseshistorie

1985
Uspecificeret aktivitet - Bornholms Museum
1985
Anmeldelse fra privat - Bornholms MuseumTo helleristningsskibe beliggende på lille flad klippe ca. 1x1 m i græsløkke. Det største er 53 cm langt med dobbeltskrog og -stævn. Det lille 17-18 cm. med enkeltskrog og dobbeltstævn.
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2002
Tinglysning - Kulturstyrelsen
2003
Diverse sagsbehandling - KUAS, Fortidsminder
2003
Museal prøvegravning - Bornholms Museum
2004
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2010
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Enkeltfund

Enkeltfund er en enkelt eller få genstande fra oldtiden eller historisk tid, som er blevet fundet uden nødvendigvis at indgå i en særlig kontekst med andre fortidsminder eller anlæg. Enkeltfund kan eksempelvis være flintøkser fra stenalderen, bronzelurer fra bronzealderen, smykker fra jernalderen eller mønter fra middelalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links